Budget Game PC - juli 2017

Door Hardware.Info


Het Hardware.Info Budget Game PC Advies is bedoeld om een gebalanceerde configuratie voor games voor te stellen, die je kan aanschaffen zonder een tweede hypotheek te nemen. Dit systeem is vooral geschikt voor gaming op Full HD-resolutie.

De componenten zijn vooral geselecteerd op de beste prijs/prestatie voor het spelen van games. Dat betekent dat je niet altijd de hoogste instellingen en framerates kan verwachten, maar wel dat alle momenteel leverbare spellen gespeeld kunnen worden zonder al te grote concessies te doen aan kwaliteit en spelplezier.

We geven een basisconfiguratie als advies, maar noemen bij veel onderdelen mogelijkheden om het systeem sneller, toekomstbestendiger of makkelijker upgradebaar te maken. Heb je minder te besteden, bekijk dan ons advies met een AMD-apu, maar de grafische prestaties daarvan zijn wel duidelijk minder.

Let op: de PC Adviezen worden samengesteld op basis van tests van componenten door Hardware.Info. Indien er tussen twee adviezen geen aanleiding is voor verandering van een component, doordat er geen beter product op de markt is gekomen, zal het advies identiek zijn aan het voorgaande advies. Meer weten over hoe de Hardware.Info PC Adviezen werken? In dit artikel lees je er alles over.

De PC Adviezen worden mede samengesteld met inbreng van de Hardware.Info Community. Wil jij ook meediscussiëren voordat het advies online komt? Dat kan! Met een account op onze site kan je in dit forum meepraten over de samenstelling van de adviezen!

Configuratie


Intel Pentium G4600 Boxed

Processor - Intel Pentium G4600 Boxed

Sinds de Kaby Lake-generaties hebben de Pentium-processors ondersteuning voor HyperThreading, waarmee ze vergelijkbaar zijn met een Skylake Core i3. Software herkent hem dus als een quad-core processor, waardoor games die niet willen starten op een dual-core geen probleem vormen. Door de lage prijs was de Pentium G4560 een aantrekkelijke keuze, maar die is nu uitverkocht. Daarom nemen we de wat duurdere G4600 als alternatief. Als de voorraden daarvan ook uitgeput raken, is de G4620 nog een uitwijkmogelijkheid.

Als je de videokaart later nog wil upgraden, zouden we je aanraden om wat meer uit te geven en voor een Core i5 (of Ryzen 5) te gaan. Dat past echter niet binnen het budget van dit advies en met de combinatie van een Pentium met deze videokaart haal je nú betere prestaties dan met een i5 en een goedkopere videokaart.


Intel Boxed 2014 (Al)

CPU-koeler - Intel boxed koeler

Overklokken is er door de gelockte multiplier niet bij en de geluidsproductie van Intels boxed koeler valt aardig mee, dus een alternatieve koeler is wat ons betreft niet per se nodig. Bijkomend voordeel is dat de VRM's op het moederbord van airflow worden voorzien. Wil je toch een stiller systeem, dan is de Arctic Freezer i11 een prima keuze, die niet te duur is.


Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4-2400 CL16

Geheugenmodule - Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4-2400 CL16

Als je nu een nieuwe PC koopt, raden we 8 GB geheugen aan, zeker voor een Game PC. We kiezen voor een betaalbaar latje met een kloksnelheid van 2400 MHz. Kijk echter altijd in onze Prijsvergelijker bij aanschaf - zolang het geheugen van een bekend merk is, kan je je er geen buil aan vallen.


MSI B250M Pro-VD

Moederbord - MSI B250M Pro-VD

In zijn Pro-serie levert MSI al enige tijd zuinige moederborden af voor een aantrekkelijke prijs. De B250M Pro-VD is opvallend compleet. Zo heb je qua opslag zowel zes SATA600-poorten als een M.2-slot tot je beschikking en heeft het bord zes USB 3.0-poorten, waarvan vier aan de achterzijde. Qua beeldaansluitingen is dit bord beperkt tot VGA en DVI, maar aangezien we een losse videokaart gebruiken, maakt dat niets uit.

Ben je van plan om lang met je systeem te doen, kies dan voor de hierboven genoemde Core i5-processor en combineer hem met een beter moederbord. De ASRock Fatal1ty B250 Gaming K4 is een goede optie, die qua stroomvoorziening veel beter tegen een duurdere processor is opgewassen en waarmee je bovendien alle casefans rechtstreeks op het moederbord kunt aansluiten. De kast is weliswaar voorzien van basic fancontrollers, dus ook met de MSI kom je niet in de problemen, maar als je ze direct op je moederbord aan kunt sluiten heb je er helemaal geen omkijken meer naar.


MSI GeForce GTX 1060 Aero ITX OC 3GB

Videokaart - MSI GeForce GTX 1060 Aero ITX OC 3GB

Uiteraard wil je ook op een Budget Game PC wel graag in Full HD spelen. Door de mininggekte zijn de Radeon RX 570 en RX 580 voorlopig nergens te krijgen. Ook de GeForce GTX 1060 begint in trek te raken met miners, waardoor de prijzen langzaamaan stijgen. Kortom, je krijgt nu minder videokaart voor je geld dan een paar maanden terug, maar daar zullen we het mee moeten doen.

We kiezen voor de MSI GeForce GTX 1060 3GB Aero ITX OC - eigenlijk is die bedoeld voor kleine behuizingen, maar nu is het één van de weinige 1060's die nog voor redelijke prijzen op voorraad is. Ondanks zijn formaat is de koeler zeker niet luid, dus dat is niet per se een nadeel.

Anno 2017 is 3 GB videogeheugen aan de krappe kant, maar juist de 6GB-versie is in trek bij coinminers en zodoende fors duurder. Toch zouden we je toch in overweging willen geven om zo'n 125 euro meer uit te geven aan een GTX 1060 6GB, want het grotere videogeheugen maakt die kaart future-proof. De MSI Gaming X is dan bijvoorbeeld een goede keuze. De prijzen dwingen ons echter toch om standaard voor de 3GB-optie te kiezen, waardoor je mogelijk af en toe concessies moet doen aan de kwaliteitsinstellingen om binnen de hoeveelheid VRAM te blijven.


Crucial MX300 275GB

Harde schijf/SSD - Crucial MX300 275GB

De prijzen van SSD's zijn de afgelopen tijd gestegen, maar Crucial biedt zijn Mx300 nog aan tegen een relatief aantrekkelijke prijs. De drie jaar garantie zijn mooi meegenomen.

Als je toch meer opslagruimte nodig hebt, zou je een aparte dataschijf naast de SSD kunnen zetten. Ook de cloud en een NAS zijn natuurlijk opties. Wil je toch kiezen voor een SSHD, dan is de Seagate Firecuda een prima keuze.


Optische drive - Geen

We zijn eindelijk op het punt aanbeland dat we denken dat je geen optische drive meer nodig hebt als gamer. Alle games zijn eigenlijk wel beschikbaar via online platforms als Steam en Origin. Hoe dan ook, als je toch een dvd-brander in je pc wil, kun je de LG GH24NSD1 kopen.


Antec GX500

Behuizing - Antec GX500

Een voordelige behuizing, die voldoende koeling biedt voor een potentieel overgeklokte en dus warm wordende game-pc - dat is wat we zoeken voor deze configuratie. Er is gelukkig keuze te over: een goede behuizing hoeft niet duur te zijn. Met de GX500 bracht Antec een prima presterende en zeer betaalbare kast op de markt, die er zelfs met raampje is voor wie wil. Lees zeker onze review nog even door.


Corsair CX450M

Voeding - Corsair CX450M

Dit systeem verbruikt niet al te veel stroom, dus een 450W-voeding voldoet ruim. De Corsair CX450M is één van de beste keuzes voor de prijsbewuste kopers: de efficiëntie is aardig en de spanningen zijn relatief stabiel. Uiteraard beschikt de voeding over alle connectors die je nodig hebt. Dat de fabrikant vertrouwen heeft in zijn product, blijkt wel uit de vijf jaar garantie die wordt geboden. Dat is ongekend lang voor een budgetvoeding.


Sharkoon Shark Zone GK15 Gaming kit (US) Black

Toetsenbord - Sharkoon Shark Zone GK15 Gaming kit (US) Black

De Shark Zone GK15-kit van Sharkoon valt vooral op door zijn bijzonder vriendelijke prijs. Het gaat onmiskenbaar om gaminghardware: het toetsenbord is voorzien van een backlight en de muis heeft een DPI-schakelaar. Ook kun je in de 'gamingmodus' de Windows-toets uitschakelen, zodat je niet per ongeluk uit je game gaat. Een prima keuze voor een voordelige Budget Game PC, al zal je in de loop van de tijd wellicht willen investeren in nog wat betere spullen - hiermee kan je in ieder geval uit de voeten.


Logitech Z313

PC speaker set - Logitech Z313

Zolang je geen kamervullend geluid wilt, en met een bescheiden budget zou dat ook wat veelgevraagd zijn, is de Logitech Z313 een mooie keuze. Verwacht zeker geen wonderen, maar voor geluid bij het gamen is deze set prima.


Iiyama GE2288HS-B1

Monitor - Iiyama GE2288HS-B1

De combinatie van een AMD-videokaart en een betaalbare Freesync-monitor is ideaal voor een budgetsysteem, maar zoals gezegd behoort dat nu helaas niet tot de opties. Het enige voordeel is dat we daarom nog wat geld kunnen besparen op de monitor.

Iiyama levert met de GE2288HS-B1 een erg betaalbare Full HD-monitor met voor een TN-paneel prima testresultaten. Mocht je ooit nog naar een AMD-videokaart switchen, dan heb je gelijk Freesync-ondersteuning tot je beschikking, zij het met een beperkte range van 48-75 Hz. Met de gekozen Nvidia-kaart kun je daar helaas nog geen gebruik van maken.

Configuratieoverzicht


Componenten Prijs
Processors Intel Pentium G4600 Boxed 97,90 €
CPU-koelers Intel boxed koeler
Geheugenmodules Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4-2400 CL16 85,00 €
Moederborden MSI B250M Pro-VD 71,95 €
Videokaarten MSI GeForce GTX 1060 Aero ITX OC 3GB 246,00 €
Harde schijven/SSD's Crucial MX300 275GB 163,35 €
Optische drives Geen
Behuizingen Antec GX500 58,08 €
Voedingen Corsair CX450M 60,41 €
  Subtotaal: 782,69 €
Randapparatuur Prijs
Toetsenborden Sharkoon Shark Zone GK15 Gaming kit (US) Black
PC speakersets Logitech Z313 44,99 €
Monitoren Iiyama GE2288HS-B1 119,00 €
  Subtotaal: 163,99 €
Totaal Prijs
Opslaan als eigen wensenlijst Gemiddelde totaalprijs: 946,68 €

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*