Budget All-round PC - september 2017

Door Hardware.Info


Een PC met alles erop en eraan, van zo'n 700 euro exclusief besturingssysteem, waarmee je zo'n beetje alles kan doen, en die voorlopig voldoet qua snelheid en capaciteit: dat is de budget all-round PC. Op dit moment snel genoeg voor alle toepassingen, en tegen relatief lage kosten snel weer helemaal bij de tijd te brengen, als je wat meer rekenkracht of opslag vereist. Internetten, gamen, zakelijk software, video's en foto's bewerken; met een goede all-round PC zou dat allemaal mogelijk moeten zijn, zonder dat je bij één van deze gebruiksdoelen het gevoel krijgt dat je te weinig prestaties hebt.

Dat betekent een goede processor en videokaart met een uitstekende prijs/prestatieverhouding, ruim voldoende geheugen en opslagruimte. Maar ook een nette behuizing, een stille voeding die ook na een paar jaar gebruik voldoende efficient is. Een goede monitor, muis en toetsenbord: bezuinigen op de meest gebruikte onderdelen is nooit een goed idee.

Belangrijk bij een all-round PC is dat het systeem gebalanceerd wordt samengesteld; dus niet per se de snelste keuzes bij alle componenten, maar juist op alle vlakken een goede en snelle keuze, zodat het totaalplaatje snel en stabiel presteert. Uiteraard houden we het prijskaartje in de gaten - wie wat meer te besteden heeft, kan ook eens kijken naar het All-round Deluxe PC Advies.

Let op: de PC Adviezen worden zoveel mogelijk samengesteld op basis van tests van componenten door Hardware.Info. Indien er tussen twee adviezen geen aanleiding is voor verandering van een component, doordat er geen beter product op de markt is gekomen, zal het advies identiek zijn aan dat van de voorgaande maand.

De PC Adviezen worden mede samengesteld met inbreng van de Hardware.Info Community. Wil jij ook meediscussiëren voordat het advies online komt? Dat kan! Met een account op onze site kan je in dit forum meepraten over de samenstelling van de adviezen!

Configuratie


Intel Pentium G4560 Boxed

Processor - Intel Pentium G4560 Boxed

AMD heeft sinds kort een nieuwe generatie APU's beschikbaar, maar die maken nog gebruik van verouderde en langzame cores. De geïntegreerde videochip blijft daarnaast diverse malen langzamer dan de losse videokaart die we in dit advies selecteren, dus blijven we vooralsnog bij Intel voor dit systeem.

Sinds de Kaby Lake-generaties hebben de Pentium-processors ondersteuning voor HyperThreading, waarmee ze vergelijkbaar zijn met een Skylake Core i3. Software herkent hem dus als een quad-core processor, waardoor games die niet willen starten op een dual-core geen probleem vormen. Vooral de prijs maakt de Pentium G4560 een aantrekkelijke keuze, maar de leverbaarheid is niet optimaal. Je kunt eventueel uitwijken naar de iets duurdere Pentium G4600 of G4620.


Intel Boxed 2014 (Al)

CPU-koeler - Intel boxed koeler

Overklokken is er door de gelockte multiplier niet bij en de geluidsproductie van Intels boxed koeler valt aardig mee, dus een alternatieve koeler is wat ons betreft niet per se nodig. Wil je toch een stiller systeem, dan is de Gelid Tranquillo Rev.4 een goede optie.


Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4-2400 CL16

Geheugenmodule - Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4-2400 CL16

Met 8 GB geheugen zit je voorlopig gebakken. Crucial biedt deze geheugenmodule met een kloksnelheid van 2400 MHz voor een zacht prijsje aan. Als je in de toekomst meer RAM nodig hebt, kun je gemakkelijk een reepje bijprikken.


MSI B250M Pro-VD

Moederbord - MSI B250M Pro-VD

In zijn Pro-serie levert MSI al enige tijd zuinige moederborden af voor een aantrekkelijke prijs. De B250M Pro-VD is opvallend compleet. Zo heb je qua opslag zowel zes SATA600-poorten als een M.2-slot tot je beschikking en heeft het bord zes USB 3.0-poorten, waarvan vier aan de achterzijde. Qua beeldaansluitingen is dit bord beperkt tot VGA en DVI, maar aangezien we een losse videokaart gebruiken, maakt dat niets uit.


MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4GB

Videokaart - MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4GB

Op een All-round PC moet je ook een potje kunnen gamen zonder tegen problemen aan te lopen. De Nvidia 1050-serie is erg geschikt voor dit systeem. Met de GeForce GTX 1050 Ti in de MSI Gaming X-uitvoering, zoals wij die hebben gekozen, kun je aardig gamen zonder een rib uit je lijf af te moeten staan. Bovendien is de kaart erg stil. Op een Full HD-resolutie zijn in menig game hoge settings mogelijk, soms zul je terug moeten naar medium.


Crucial MX300 275GB

Harde schijf/SSD - Crucial MX300 275GB

Met een SSD starten de computer en programma's sneller op en heb je een goed merkbare verbetering in de responsiviteit van het systeem, ook bij zoeken naar bestanden of inladen van grote folders met veel bestanden erin.

De prijzen van SSD's zijn de afgelopen tijd gestegen, maar Crucial biedt zijn MX300 nog aan tegen een relatief aantrekkelijke prijs. De drie jaar garantie zijn mooi meegenomen.


Toshiba E300 2TB

Harde schijf/SSD - Toshiba E300 2TB

Deze 2TB-schijf van Toshiba is gemiddeld wat goedkoper dan de alternatieven van Seagate en WD. Desondanks waren onze testresultaten prima: redelijk snel, stil en bovendien relatief zuinig. Voor data-opslag is deze E300 een prima keuze.


Optische drive - Geen

Uit onze test van DVD- en Blu-ray-branders bleek dat het aanbod van interne optische drives erg klein is geworden. Dat komt uiteraard door de afgenomen vraag, want het gebruik van schijfjes is de afgelopen jaren enorm gedaald. Zo hard dat we standaard geen brander meer adviseren - al hebben we natuurlijk wel advies voor als je er toch één wil.

Als je het liefst een interne DVD-brander wil, kun je kiezen voor de LG GH24NSD1. Een externe brander is praktischer, omdat je die ook met andere apparaten dan je desktop kunt gebruiken. De LG GP70NS50 scoorde erg goed in onze test en heeft bovendien een gebruiksvriendelijke slot-in-mechanisme, waardoor je niet met een laatje hoeft te hannesen.

We testten recentelijk een aantal cardreaders, waaruit bleek dat de externe Kingston FCR-HS4 ruimschoots de snelste lezer is, terwijl hij niet eens zo duur is. Zeker voor een kaartlezer vinden we een extern exemplaar veel handiger, waardoor we geen reden zien om een ander model aan te bevelen.


Cooler Master N200

Behuizing - Cooler Master N200

Met de N200 levert Cooler Master een compacte Micro-ATX-kast af tegen een erg aantrekkelijke prijs. In de review waren we vooral tevreden met de prima koelprestaties en voor de prijs uitgebreide featureset, met een USB 3.0-aansluiting en twee USB 2.0-poorten op het frontpaneel.

Helaas zijn behuizingen de afgelopen tijd wat duurder geworden, mede doordat de hoge dollarkoers in deze markt wat later inkickte. Zonder op essentiële zaken als een fatsoenlijke bouwkwaliteit in te leveren, valt hier echter nauwelijks op te bezuinigen.


Be quiet! System Power 8 400W

Voeding - Be quiet! System Power 8 400W

De System Power 8 400W is een prima 400W-voeding met een nette efficiëntie en een lage geluidsproductie. Desondanks is hij behoorlijk betaalbaar, genoeg reden om een Great Value-award in ontvangst te mogen nemen in onze test. Be quiet! heeft de voeding uitgerust met een PEG-connector, dus een videokaart uit het middensegment kun je probleemloos aansluiten.


Microsoft Wireless Desktop 2000

Toetsenbord - Microsoft Wireless Desktop 2000

Uit onze test van desktop-sets blijkt dat er nogal wat variatie in kwaliteit zit in de aangeboden sets, ook bij vergelijkbare prijspunten.

Microsofts Wireless Desktop 2000 is echter voor het geld een lekker solide set, met een stevig toetsenbord en een degelijke muis. Beide zijn draadloos en reageren snel op commando's. Bovendien is de draadloze verbinding versleuteld, wat toch wel een veilig gevoel geeft.


Creative T3250W

PC speaker set - Creative T3250W

Tenzij je een gamer bent of heel vaak films bekijkt op de PC, kun je in de regel beter een 2.1 (stereo + subwoofer) dan een 5.1 speakserset kiezen. De Creative T3250W beschikt daarnaast over een ingebouwde Bluetooth-ontvanger. Dat is handig voor als je naar muziek op je smartphone of tablet wilt luisteren. De prijs is nog altijd bescheiden en in onze review waren we er positief over. Vooral de balans tussen hoog en laag was goed, al is het maximale volume niet heel hoog.


BenQ GW2470H

Monitor - BenQ GW2470H

Het is indrukwekkend hoe veel monitor BenQ weet af te leveren voor gemiddeld 130 euro. De GW2470H heeft een prima AMVA-paneel, dat zorgt voor een uitstekend contrast en goede kleurweergave. Je hoeft niet te rekenen op luxe features als Freesync of hoogteverstelbaarheid, maar daar is de prijs dan ook naar.

Wil je een kleiner scherm, dan is de 21,5" BenQ GL2250HM een nog goedkopere optie.

Configuratieoverzicht


Componenten Prijs
Processors Intel Pentium G4560 Boxed 74,90 €
CPU-koelers Intel boxed koeler
Geheugenmodules Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4-2400 CL16 82,99 €
Moederborden MSI B250M Pro-VD 64,13 €
Videokaarten MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4GB 220,90 €
Harde schijven/SSD's Crucial MX300 275GB 192,39 €
Harde schijven/SSD's Toshiba E300 2TB 74,99 €
Optische drives Geen
Behuizingen Cooler Master N200 49,99 €
Voedingen Be quiet! System Power 8 400W
  Subtotaal: 760,29 €
Randapparatuur Prijs
Toetsenborden Microsoft Wireless Desktop 2000 44,77 €
PC speakersets Creative T3250W 69,90 €
Monitoren BenQ GW2470H
  Subtotaal: 114,67 €
Totaal Prijs
Opslaan als eigen wensenlijst Gemiddelde totaalprijs: 874,96 €

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*