Instap PC - december 2018

Door Hardware.Info


Het uitgangspunt van de Instap PC is: een complete configuratie die exclusief het besturingssysteem maar 500 euro mag kosten. De belangrijkste, maar niet enige, taak is een vlotte internetervaring mogelijk te maken. Dat betekent niet de goedkoopste processor gebruiken die er is, want moderne webpagina's (en internet applicaties) vereisen ook enige processorkracht. Daarnaast moet het aan internet gerelateerde taken voldoende snel uitvoeren: eenvoudige beeldbewerking (crop/resize om een foto te versturen bijvoorbeeld), bestanden uitpakken, en natuurlijk op de achtergrond een virusscanner, firewall en anti-spyware software draaiend houden. Ook tekstverwerking en administratie kunnen goed worden uitgevoerd met recente software, zonder lange wachttijden.

De allergoedkoopste PC's die je nu kunt aanschaffen zijn goed genoeg voor alleen het eenvoudigste internetgebruik, maar wie ook wat meer wil, zal al snel aan lopen tegen de zeer beperkte processor- en grafische kracht. Ook bij krachtiger voordelige kant-en-klare PC's is goedkoop is vaak duurkoop: de kwaliteit van de componenten die je in veel kant-en-klare budget configuraties tegenkomt wil nog wel eens te wensen over laten. Of ze hebben een supersnelle processor, maar laten te wensen over waar het aankomt op het geheugen, de videokaart of de opslagruimte.

De configuratie zoals wij hem samenstellen is qua prestaties natuurlijk geen hoogvlieger, maar bestaat wel uit goede componenten en is gebalanceerd samengesteld, zodat niet één van de componenten de bottleneck is.

Wie echt louter en alleen een beetje wil chatten en websurfen, kan nog een paar honderd euro besparen door te kiezen voor een mini-PC op basis van laptophardware, bijvoorbeeld een Intel NUC.

Let op: de PC Adviezen worden zoveel mogelijk samengesteld op basis van tests van componenten door Hardware.Info. Indien er tussen twee adviezen geen aanleiding is voor verandering van een component, doordat er geen beter product op de markt is gekomen, zal het advies identiek zijn aan dat van de voorgaande editie.

De PC Adviezen worden mede samengesteld met inbreng van de Hardware.Info Community. Wil jij ook meediscussiëren voordat het advies online komt? Dat kan! Met een account op onze site kan je in dit forum meepraten over de samenstelling van de adviezen!

Configuratie


AMD Athlon 200GE Boxed

Processor - AMD Athlon 200GE Boxed

In een Instap PC gaat natuurlijk niet de snelste of duurste processor die er is, maar wel een die snel genoeg is. Nu Intel door zijn productietekort weinig prioriteit legt bij zijn goedkope processors, zijn de Celerons en Pentiums opeens vrij duur geworden. AMD heeft sinds kort gelukkig een prima alternatief in de vorm van de Athlon 200GE.

Liggen je eisen toch hoger, kijk dan eens naar de Budget All-round PC. De AMD-apu die daarin zit is aanmerkelijk sneller, vooral op grafisch vlak.


CPU-koeler - AMD boxed koeler

De koeler die AMD standaard meelevert bij zijn processors is prima voor gebruik in een budget PC. Blijkens een test leveren de meeste budgetkoelers weinig meerwaarde op - ofwel een lichte reductie in geluidsproductie, ofwel een iets lagere temperatuur, maar 20 euro is het niet waard in dit systeem.


Corsair Vengeance LPX Black 8GB DDR4-2400 CL14

Geheugenmodule - Corsair Vengeance LPX Black 8GB DDR4-2400 CL14

Nu ddr4-geheugen eindelijk weer wat betaalbaarder is geworden, kunnen we zelfs in de Instap PC voor 8 GB kiezen. Dat is maar goed ook, want met wat browsertabs en achtergrondsoftware zit 4 GB anno 2018 zo vol. Doordat we slechts één module installeren, kan je in ieder geval altijd makkelijk upgraden door een reepje toe te voegen. Wel kiezen we voor een relatief snelle module, aangezien ook de geïntegreerde gpu daarvan gebruikmaakt.


ASRock A320M-HDV R3.0

Moederbord - ASRock A320M-HDV R3.0

Om de gekozen processor te kunnen gebruiken, heb je een moederbord voor AMD's socket AM4 nodig. Verder moet het moederbord voor dit systeem vooral zo betaalbaar mogelijk zijn. Deze ASRock A320M-HDV R3.0 is relatief nieuw, waardoor hij ook zonder bios-update altijd direct werkt met de gekozen processor - wel zo handig. Ook heeft hij een m.2-slot, zodat je niet per se een ssd met losse sata-kabels hoeft aan te sluiten.


Videokaart - Geïntegreerd

Voor een Instap PC heb je geen losse videokaart nodig; de geïntegreerde videokaart is voor dit gebruiksdoel voldoende! Deze GPU kan HD-video's decoderen, maar volwaardig 3D-gamen zal niet echt mogelijk zijn.


Crucial MX500 250GB (M.2)

Harde schijf/SSD - Crucial MX500 250GB (M.2)

Minder veeleisende computergebruikers hebben meestal ook niet veel opslag nodig. Daarom kiezen we voor de snelste ervaring, die alleen een volwaardige SSD kan bieden. De Crucial MX500 is een prima sata-ssd en beschikbaar in m.2-formaat, waardoor je hem alleen in het moederbord hoeft te steken.


Bitfenix Comrade Black

Behuizing - Bitfenix Comrade Black

In verband met het budget geven we niet te veel uit aan een kast. Bitfenix is één van de merken die actief is op de budgetmarkt. De Comrade is niet bij veel winkels te koop, maar biedt voor zijn prijs wel prima koeling en heeft een USB 3.0-poort op het frontpanel.

Heb je wat meer te besteden, dan is de Cooler Master N200 een aantrekkelijke keuze. De Silencio 352 blijft een goed alternatief voor wie een stil systeem op prijs stelt, door de uitstekende demping. Bovendien beschikt dat model over een geïntegreerde geheugenkaartlezer.


Be quiet! System Power 9 400W

Voeding - Be quiet! System Power 9 400W

Ook voor een Instap PC heeft een kwaliteitsvoeding de voorkeur. De Be quiet! System Power 9 400W is bijzonder redelijk geprijsd maar levert wel een stabiele stroomtoevoer. Bovendien heeft de voeding een PEG-connector, waardoor je in de toekomst zonder problemen een bescheiden videokaart kunt toevoegen aan dit systeem.


Logitech MK270

Toetsenbord - Logitech MK270

Deze draadloze set van toetsenbord en muis voldoet prima als invoerapparatuur voor een Instap PC. Bovenaan het toetsenbord zijn acht sneltoetsen aanwezig, waarmee je direct alle mediafuncties zoals het volume kunt bedienen.


Edifier M1360 Black

PC speaker set - Edifier M1360 Black

De Edifier M1360 klinkt verrassend goed voor een 2.1-setje van drie tientjes, maar verwacht uiteraard geen wonderen. Deze speakerset sluit prima aan bij een budget PC.


BenQ GL2250HM

Monitor - BenQ GL2250HM

In onze grote vergelijkingstest van 21,5"-monitoren bleek de BenQ GL2250HM een voordelige keuze. Met zowel analoge als digitale beeldingangen plus audio is het een complete monitor. De prestaties van het paneel zijn lang niet slecht, maar meer kun je voor zo'n prijs ook niet verwachten.

Configuratieoverzicht


Componenten Prijs
Processors AMD Athlon 200GE Boxed 59,29 €
CPU-koelers AMD boxed koeler
Geheugenmodules Corsair Vengeance LPX Black 8GB DDR4-2400 CL14 64,17 €
Moederborden ASRock A320M-HDV R3.0 52,90 €
Videokaarten Geïntegreerd
Harde schijven/SSD's Crucial MX500 250GB (M.2) 54,99 €
Behuizingen Bitfenix Comrade Black 39,00 €
Voedingen Be quiet! System Power 9 400W 46,00 €
  Subtotaal: 316,35 €
Randapparatuur Prijs
Toetsenborden Logitech MK270 35,99 €
PC speakersets Edifier M1360 Black 39,00 €
Monitoren BenQ GL2250HM 117,86 €
  Subtotaal: 192,85 €
Totaal Prijs
Opslaan als eigen wensenlijst Gemiddelde totaalprijs: 509,20 €

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*