4K Videobewerkings PC - januari 2019

Door Hardware.Info


Voor digitale videobewerking kon je PC een paar jaar geleden niet snel genoeg zijn. Inmiddels is elke doorsnee PC in staat om vlot Standaard Definitie (PAL 720x576) video te verwerken en de meeste draaien ook voor HD Ready de hand niet om. Inmiddels kan bijna elke smartphone wel opnemen in Full HD resolutie en wordt Ultra HD ofwel 4K steeds populairder. Die resolutie en de "bijbehorende" HEVC / H.265 codec stellen eisen waaraan alleen een zeer krachtige machine kan voldoen.

Om die reden is videobewerking nog altijd één van de zaken waar een krachtige PC écht een verschil kan maken. Er is een aantal belangrijke aandachtspunten, waaronder een snelle processor, veel opslagcapaciteit en een goede monitor die het materiaal op volle resolutie weer kan geven. Zeker niet onbelangrijk: een videobewerkings PC moet verder echt zo stabiel mogelijk zijn!

Met het uitgangspunt dat een 4K Videobewerkings PC bestemd is voor de enthousiaste hobby / semi-professionele gebruiker en vaker en langer volledig belast wordt dan een doorsnee computer, kiezen we voor high-end componenten, waaronder een kwalitatief goede voeding die ook na langere tijd nog voldoende stabiel vermogen kan leveren. Wie minder intensief aan de slag gaat, kan veel componenten één maatje kleiner kiezen - maar voor de processor en het geheugen geldt: liever niet op bezuinigen!

Let op: de PC Adviezen worden samengesteld op basis van tests van componenten door Hardware.Info. Indien er tussen twee adviezen geen aanleiding is voor verandering van een component, doordat er geen beter product op de markt is gekomen, zal het advies identiek zijn aan dat van de voorgaande maand.

De PC Adviezen worden mede samengesteld met inbreng van de Hardware.Info Community. Wil jij ook meediscussiëren voordat het advies online komt? Dat kan! Met een account op onze site kan je in dit forum meepraten over de samenstelling van de adviezen!

Configuratie


AMD Ryzen Threadripper 2950X Boxed

Processor - AMD Ryzen Threadripper 2950X Boxed

Toen we de vorige keer een betaalbaarder editingsysteem samenstelden, werd er in de reacties al snel gevraagd om de volgende keer weer een volledig toegeruste build te doen. De basis daarvoor is uiteraard een AMD Threadripper 2-processor. We kiezen het model met 16 cores - verder dan dat schaalt de meeste videobewerkingssoftware blijkens onze tests niet.


G.Skill Flare X 32GB DDR4-3200 CL14 quad kit

Geheugenmodule - G.Skill Flare X 32GB DDR4-3200 CL14 quad kit

Veel videobewerkingssoftware wordt blij van zo veel mogelijk geheugen. We installeren daarom vier modules met een totale capaciteit van 32 GB. Het gekozen G.Skill Flare X-geheugen is speciaal voor AMD's Ryzen-processors ontwikkeld en werkt dus gegarandeerd op het standaard XMP-profiel. De relatief hoge snelheid en lage latency helpen om het maximale uit de cpu te halen.


Enermax LiqTech II TR4 240 RGB

CPU-koeler - Enermax LiqTech II TR4 240 RGB

De speciaal voor de grote TR4-socket ontwikkelde Enermax LiqTech II TR4-waterkoeler maakte in onze review korte metten met alle luchtkoelers. Op deze 240mm-radiator zitten twee ventilators van eigen makelij, die via pwm worden aangestuurd en op snelheden tussen de 500 en 2300 rpm kunnen draaien.


Asus Prime X399-A

Moederbord - Asus Prime X399-A

Qua featureset vertonen de meeste moederborden voor AMD Threadripper grote overeenkomsten. Onze keuze valt dit keer op de Asus Prime X399-A: een relatief betaalbaar TR4-moederbord met relatief veel usb 3.1-poorten, ruim voldoende fanheaders om al je casefans aan te sluiten en bovendien een relatief laag stroomverbruik. Twee van de weinige nadelen is dat hij maar één netwerkpoort en geen ingebouwde wifi heeft.


MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4GB

Videokaart - MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4GB

Aangezien de gekozen processor niet beschikt over een geïntegreerde GPU, moeten we een losse videokaart plaatsen. In principe wordt het meeste rekenwerk tijdens het monteren en coderen van videomateriaal gedaan door de processor, maar veel pakketten bieden ook de mogelijk om bepaalde processen hardwarematig te laten versnellen door de videokaart. Het gaat dan voornamelijk om processen met veel parallelle berekeningen, die vaak veel sneller kunnen worden uitgevoerd door een GPU dan door een CPU.

In hoeverre je er profijt van hebt, hangt af van welke software je gebruikt en hoe je timelines eruit zien. Lang niet alle effecten kunnen worden versneld door GPU-acceleratie. De gekozen kaart zal in vrijwel alle gevallen meerwaarde bieden boven enkel renderen op de CPU, maar als je van plan bent om meer uit te geven lijkt het ons een goed idee om je hierin te verdiepen. De sites van Studio1productions en Pugetsystems zijn een goed startpunt.

We kiezen een wat duurdere variant van de GeForce GTX 1050 Ti. De fans van de MSI Gaming X staan in idle helemaal stil, maar ook onder belasting zullen ze onhoorbaar blijven. Zo kun je ongestoord werken en mocht er tijd overblijven, dan kun je ook nog prima een potje casual gamen.


Corsair Force MP510 960GB

Harde schijf/SSD - Corsair Force MP510 960GB

Een ssd is tegenwoordig onmisbaar in een videobewerkings PC. De Corsair Force MP510 kan prima mee concurreren in het high-end segment qua prestaties, maar kost toch niet te veel. We kiezen voor de 1TB-variant, zodat je altijd voldoende ruimte hebt voor al je programma's en je 'm daarnaast ook als scratch-disk kan gebruiken.


Western Digital Blue 4TB

Harde schijf/SSD - 2x Western Digital Blue 4TB

We zouden adviseren om de videobestanden waar je op dit moment mee werkt op de SSD te zetten, terwijl je oude projecten opslaat op een NAS, maar lokale opslagruimte blijft handig. Voor veel maar relatief betaalbare opslag is de WD Blue 4TB een goede keuze, zo bleek uit onze review. We nemen er twee, maar je kunt natuurlijk ook meer of grotere schijven kiezen. Configureren kan naar keuze in RAID-1 of RAID-0, maar los gebruiken kan natuurlijk ook.


LG GH24NSD1

Optische drive - LG GH24NSD1

Uit onze test van DVD- en Blu-ray-branders bleek dat het aanbod van interne optische drives erg klein is geworden. Dat komt uiteraard door de afgenomen vraag, want het gebruik van schijfjes is de afgelopen jaren enorm gedaald.

Standaard kiezen we een interne DVD-brander, namelijk de LG GH24NSD1. Wil je ook met Blu-rays kunnen werken, dan is de LG BH16 een goede keuze.

Een externe brander is praktischer, omdat je die ook met andere apparaten dan je desktop kunt gebruiken. De LG GP70NS50 scoorde erg goed in onze test en heeft bovendien een gebruiksvriendelijke slot-in-mechanisme, waardoor je niet met een laatje hoeft te hannesen. Voor een externe Blu-ray-brander is de ASUS SBW-06D2X-U de beste keuze.


Kingston FCR-HS4

Cardreader - Kingston FCR-HS4

Een videobewerker kan natuurlijk niet zonder kaartlezer. Niet alleen camera's gebruiken geheugenkaartjes, maar ook veel mobiele telefoons zijn uitbreidbaar met microSD. We testten recentelijk een aantal cardreaders, waaruit bleek dat de externe Kingston FCR-HS4 ruimschoots de snelste lezer is, terwijl hij niet eens zo duur is. Zeker voor een kaartlezer vinden we een extern exemplaar veel handiger, waardoor we geen reden zien om een ander model aan te bevelen.


Fractal Design Define R6 Black

Behuizing - Fractal Design Define R6 Black

De Define-reeks van Fractal Design staat al jaren bekend om de kwalitatief goed afgewerkte en fluisterstille kasten. De Define R6 is geen uitzondering en biedt plaats aan maximaal zes 3,5"-schijven, zodat je je opslag altijd kunt uitbreiden. Optioneel kun je zelfs brackets bijkopen voor nog meer harddisks.


Corsair RM750x (2018)

Voeding - Corsair RM750x (2018)

750 watt is wellicht wat overbemeten voor dit systeem in zijn huidige configuratie, maar aangezien er twee stroomconnectors benodigd zijn voor de Threadripper-cpu, kom je al gauw uit bij een model met een hoger vermogen. Dat brengt meteen als voordeel met zich mee dat je later eenvoudig kunt upgraden naar een krachtigere videokaart.

De Corsair RMx (2018) is een voeding die alles heeft wat je wil hebben: een Gold-certificaat, volledig modulaire en gesleevde kabels, een semi-passieve ventilator en een lange garantieperiode van 10 jaar. Ook de prijzen zijn scherp gezien het gebodene.


Logitech MX Master 2S Blue

Muis - Logitech MX Master 2S Blue

De MX Master 2S-muis van Logitech is een waardig topmodel van de fabrikant. De unieke features blijven maar opdoemen: een ergonomisch ontwerp, de vliegwielstand, het horizontale scrollwiel, de mogelijkheid om te switchen tussen drie draadloos gekoppelde apparaten - waaronder via Bluetooth. De muis is inmiddels zo'n twee tientjes in prijs gezakt en hoewel het daarmee een erg duur knaagdier blijft, vinden wij 'm dat ook waard.

Sommige videobewerkers zweren bij een tool als de Contour Design ShuttleXpress, anderen kunnen niet zonder een tekentablet en voor optimale precisie prefereren sommige editors zelfs een gamingmuis. Juist de invoerapparatuur is grotendeels afhankelijk van je eigen voorkeur.


Leopold FC900R PD (MX Brown, PBT)

Toetsenbord - Leopold FC900R PD (MX Brown, PBT)

Voor dit systeem zoeken we weliswaar een mechanisch toetsenbord, maar dan zonder de gaming-insteek met rgb-lampjes en allerlei extra's die je juist zo vaak tegenkomt. De Leopold FC900R PD, in deze uitvoering met Cherry MX Brown-schakelaars, overtuigde in onze review door zijn oerdegelijke constructie, hoogwaardige toetsen van duurzamer PBT-plastic en een prettig gedempte klank - voor een mechanisch keyboard, dan.

Sommige videobewerkers vinden het fijn om veelgebruikte acties in macro's te verwerken. In zo'n geval kan een typisch gaming-keyboard met losse macrotoetsen een goede optie zijn.


JBL 305P MKII

Speaker - 2x JBL 305P MKII

Bij een videobewerkings PC heb je natuurlijk geen surround speakerset nodig, maar juist wel stereo van behoorlijke kwaliteit. De JBL 305P's bieden een neutrale en zuivere weergave van het grootste deel van het frequentiespectrum. Het enige nadeel: ze nemen wat meer ruimte in dan 'klassieke' PC-speakers.

Let op: je moet er zelf bekabeling bij kopen.


Iiyama ProLite XUB2792UHSU-B1

Monitor - 2x Iiyama ProLite XUB2792UHSU-B1

Als je 4K-beelden aflevert, moet je die natuurlijk ook op volle resolutie kunnen bekijken. De ideale kandidaat daarvoor is de Iiyama XUB2792UHSU-B1, een cryptische naam voor een kwalitatief uitstekende 4K-monitor met een ips-paneel. Iiyama heeft dit scherm bovendien voorzien van een usb-hub en een ergonomisch verstelbare voet. Uit de testresultaten blijkt dat dit qua responstijden zeker geen gamingscherm is, maar zaken als contrast, kijkhoeken en kleurechtheid zijn uitstekend in orde.

Omdat videobewerkingssoftware en montageprogramma's doorgaans veel schermruimte innemen, adviseren we een multimonitor-opstelling van twee schermen. Red je jezelf ook met één scherm, dan kun je jezelf nog flink wat besparen.

Configuratieoverzicht


Componenten Prijs
Processors AMD Ryzen Threadripper 2950X Boxed 968,20 €
Geheugenmodules G.Skill Flare X 32GB DDR4-3200 CL14 quad kit 357,37 €
CPU-koelers Enermax LiqTech II TR4 240 RGB 134,90 €
Moederborden Asus Prime X399-A 360,57 €
Videokaarten MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4GB 200,98 €
Harde schijven/SSD's Corsair Force MP510 960GB 172,89 €
Harde schijven/SSD's 2x Western Digital Blue 4TB 223,98 €
Optische drives LG GH24NSD1 19,90 €
Cardreaders Kingston FCR-HS4 24,95 €
Behuizingen Fractal Design Define R6 Black 131,18 €
Voedingen Corsair RM750x (2018) 125,00 €
  Subtotaal: 2.719,92 €
Randapparatuur Prijs
Muizen Logitech MX Master 2S Blue 91,85 €
Toetsenborden Leopold FC900R PD (MX Brown, PBT)
Speakers 2x JBL 305P MKII 198,00 €
Monitoren 2x Iiyama ProLite XUB2792UHSU-B1 789,80 €
  Subtotaal: 1.079,65 €
Totaal Prijs
Opslaan als eigen wensenlijst Gemiddelde totaalprijs: 3.799,57 €

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*