Budget All-round PC - januari 2019

Door Hardware.Info


Een PC met alles erop en eraan, van zo'n 700 euro exclusief besturingssysteem, waarmee je zo'n beetje alles kan doen, en die voorlopig voldoet qua snelheid en capaciteit: dat is de budget all-round PC. Op dit moment snel genoeg voor alle toepassingen, en tegen relatief lage kosten snel weer helemaal bij de tijd te brengen, als je wat meer rekenkracht of opslag vereist. Internetten, gamen, zakelijk software, video's en foto's bewerken; met een goede all-round PC zou dat allemaal mogelijk moeten zijn, zonder dat je bij één van deze gebruiksdoelen het gevoel krijgt dat je te weinig prestaties hebt.

Dat betekent een goede processor en videokaart met een uitstekende prijs/prestatieverhouding, ruim voldoende geheugen en opslagruimte. Maar ook een nette behuizing, een stille voeding die ook na een paar jaar gebruik voldoende efficient is. Een goede monitor, muis en toetsenbord: bezuinigen op de meest gebruikte onderdelen is nooit een goed idee.

Belangrijk bij een all-round PC is dat het systeem gebalanceerd wordt samengesteld; dus niet per se de snelste keuzes bij alle componenten, maar juist op alle vlakken een goede en snelle keuze, zodat het totaalplaatje snel en stabiel presteert. Uiteraard houden we het prijskaartje in de gaten - wie wat meer te besteden heeft, kan ook eens kijken naar het All-round Deluxe PC Advies.

Let op: de PC Adviezen worden zoveel mogelijk samengesteld op basis van tests van componenten door Hardware.Info. Indien er tussen twee adviezen geen aanleiding is voor verandering van een component, doordat er geen beter product op de markt is gekomen, zal het advies identiek zijn aan dat van de voorgaande maand.

De PC Adviezen worden mede samengesteld met inbreng van de Hardware.Info Community. Wil jij ook meediscussiëren voordat het advies online komt? Dat kan! Met een account op onze site kan je in dit forum meepraten over de samenstelling van de adviezen!

Configuratie


AMD Ryzen 3 2200G Boxed

Processor - AMD Ryzen 3 2200G Boxed

AMD's nieuwste generatie apu's is een bijzonder interessante keuze voor de Budget All-round PC. AMD blijft met afstand de snelste geïntegreerde gpu's aanbieden, terwijl dankzij de Zen-cores nu ook eindelijk de cpu-prestaties op orde zijn.

De Ryzen 3 2200G is maar ietsje langzamer dan de Ryzen 5 2400G, maar wel een stuk aantrekkelijker geprijsd. Het is daarom onze keuze voor dit PC-advies.


AMD Wraith Stealth

CPU-koeler - AMD boxed koeler

Zolang je niet gaat overklokken, voldoet de meegeleverde AMD Wraith Stealth koeler. Wil je ook onder belasting een stiller systeem, dan is de Gelid Tranquillo Rev.4 B een goede optie.


Corsair Vengeance LPX Black 8GB DDR4-3000 CL16 kit

Geheugenmodule - Corsair Vengeance LPX Black 8GB DDR4-3000 CL16 kit

Een apu gebruikt je ram als videogeheugen, dus de gekozen processor is extra gebaat bij snel werkgeheugen. Om daar maximaal te profiteren, kiezen we voor een dual-channel kitje van twee 4GB-modules op een relatief hoge kloksnelheid. Daarmee sluit je wel een eenvoudige upgrade naar 16 GB uit. Nu zullen de meeste kopers van een systeem in deze prijsklasse daar niet wakker om liggen, maar mocht je dat wel van plan zijn, dan kun je wellicht toch beter voor één 8GB-module gaan.


ASRock A320M-HDV

Moederbord - ASRock A320M-HDV

De testwinnaar van onze review van AMD A320-moederborden is helaas niet meer te koop, dus moeten we uitwijken naar een alternatief. De ASRock A320M-HDV is een prima optie en heeft als voordeel dat hij drie fanheaders heeft, wat in het budgetsegment lang geen vanzelfsprekendheid is. Als je wil gaan overklokken, moet je nog wat meer uitgeven aan een moederbord met de B350-chipset.

Wees er overigens van bewust dat je minimaal bios-versie P4.40 nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de gekozen apu - check bij de winkel waar je 'm wil kopen of dat het geval is. Anders kun je die meestal door de winkel laten updaten naar de recentste versie, eventueel tegen een kleine vergoeding.

Er lijkt overigens een nieuwe versie van de A320M-HDV aan te komen, die wel gegarandeerd out-of-the-box met de gekozen processor werkt. Op het moment van samenstellen is die echter nog niet goed leverbaar.


Crucial MX500 250GB (M.2)

Harde schijf/SSD - Crucial MX500 250GB (M.2)

Met een ssd starten de computer en programma's sneller op en heb je een goed merkbare verbetering in de responsiviteit van het systeem, ook bij zoeken naar bestanden of inladen van grote folders met veel bestanden erin.

Crucial biedt met zijn MX500-ssd's veel opslag voor weinig geld, waarbij je nauwelijks inboet op de prestaties. Bovendien heeft Crucial de garantie verlengd naar vijf jaar.


Toshiba DT01ACA200 2TB

Harde schijf/SSD - Toshiba DT01ACA200 2TB

De modelnaam van deze 2TB-schijf van verdient geen schoonheidsprijs, maar de prijs komt daar wél voor in aanmerking. Voor gemiddeld 65 euro heb je prima prestaties voor een opslagschijf. Bovendien is de geluidsproductie erg netjes en blijft het verbruik binnen de perken.


Optische drive - Geen

Uit onze laatste test van DVD- en Blu-ray-branders bleek dat het aanbod van interne optische drives erg klein is geworden. Dat komt uiteraard door de afgenomen vraag, want het gebruik van schijfjes is de afgelopen jaren enorm gedaald. Zo hard dat we standaard geen brander meer adviseren - al hebben we natuurlijk wel advies voor als je er toch één wil.

Als je het liefst een interne DVD-brander wil, kun je kiezen voor de LG GH24NSD1. Een externe brander is praktischer, omdat je die ook met andere apparaten dan je desktop kunt gebruiken. De LG GP57EB40 heeft bovendien een gebruiksvriendelijke slot-in-mechanisme, waardoor je niet met een laatje hoeft te hannesen.

We testten tevens een aantal cardreaders, waaruit bleek dat de externe Kingston FCR-HS4 ruimschoots de snelste lezer is, terwijl hij niet eens zo duur is. Zeker voor een kaartlezer vinden we een extern exemplaar veel handiger, waardoor we geen reden zien om een ander model aan te bevelen.


Fractal Design Focus G Mini Window Black

Behuizing - Fractal Design Focus G Mini Window Black

Helaas zijn instapbehuizingen de afgelopen tijd wat duurder geworden, voornamelijk door kosten en de minder gunstige dollarkoers ten opzichte van enkele jaren terug. Zonder op essentiële zaken als een fatsoenlijke bouwkwaliteit in te leveren, valt hier echter nauwelijks op te bezuinigen.

De Fractal Design Focus G Mini is een micro-atx kast die stevig in elkaar zit, en met twee voorgeïnstalleerde 120mm-ventilators komt. Hij is bovendien voorzien van meerdere stoffilters. Het raampje aan de zijkant is niet van echt glas, zoals bij veel duurdere behuizingen, maar van acryl

Wil je geen side window, dan is de Cooler Master N200 een prima alternatief. Die kast koelt echter wel een stukje minder goed.


Be quiet! System Power 9 400W

Voeding - Be quiet! System Power 9 400W

De System Power 9 400W is de opvolger van de populaire System Power 8. Je hoeft nog steeds geen bijzondere prestaties te verwachten, maar hij werkt wel stabiel en is bovendien erg betaalbaar. Be quiet! heeft de voeding uitgerust met twee PEG-connectors, dus een videokaart uit het middensegment kun je probleemloos aansluiten.


Microsoft Desktop Wireless 900

Toetsenbord - Microsoft Desktop Wireless 900

Veel betaalbare desktopsets zijn voorzien van een 'reismodel' minimuis, maar de Microsoft Wireless Desktop 900 komt gelukkig gewoon met een muis van fatsoenlijk formaat. Goed om te weten is dat de draadloze verbinding van het toetsenbord gebruikmaakt van AES-versleuteling, zodat het signaal niet kan worden afgeluisterd. Zowel toetsenbord als muis houden het volgens Microsoft twee jaar uit op een setje batterijen.


Creative T15 Wireless

PC speaker set - Creative T15 Wireless

Er komt de afgelopen tijd zeker niet meer keuze bij als je op zoek bent naar een setje luidsprekers voor bij je pc. Creative biedt met de T15 echter een redelijk goed klinkende 2.0-speakerset, zeker als je de vraagprijs in het achterhoofd houdt. Je kunt het volume en de toonregeling aanpassen met draaiknoppen, en een mooie extra is de ondersteuning voor bluetooth. Ook als de audio die je wil afspelen niet altijd (bedraad) vanaf je pc komt, kun je hem dus gebruiken.


LG 24MK400H

Monitor - LG 24MK400H

Voor 100 euro haal je tegenwoordig een prima basismonitor in huis. Een goed voorbeeld daarvan is deze LG 24MK400H. Laat je niet afschrikken door het gebruikte tn-paneel - in deze prijsklasse kan een scherm dat wordt verkocht als 'ips' of 'va' een nog véél slechtere beeldkwaliteit leveren. Qua uniformiteit en kijkhoeken scoort deze LG prima, alleen de kleuren zijn niet geweldig - maar dit advies is dan ook niet bedoeld voor wie kleurkritisch werk doet.

Een leuke extra van deze monitor is de ondersteuning voor AMD Freesync. Het bereik is niet geweldig (48-75Hz), maar in combinatie met de AMD-apu kun je op lage settings toch nog aardig een spelletje spelen.

Configuratieoverzicht


Componenten Prijs
Processors AMD Ryzen 3 2200G Boxed 98,99 €
CPU-koelers AMD boxed koeler
Geheugenmodules Corsair Vengeance LPX Black 8GB DDR4-3000 CL16 kit 55,25 €
Moederborden ASRock A320M-HDV
Harde schijven/SSD's Crucial MX500 250GB (M.2) 52,99 €
Harde schijven/SSD's Toshiba DT01ACA200 2TB 72,99 €
Optische drives Geen
Behuizingen Fractal Design Focus G Mini Window Black 58,52 €
Voedingen Be quiet! System Power 9 400W 55,96 €
  Subtotaal: 394,70 €
Randapparatuur Prijs
Toetsenborden Microsoft Desktop Wireless 900 49,99 €
PC speakersets Creative T15 Wireless 76,23 €
Monitoren LG 24MK400H 99,00 €
  Subtotaal: 225,22 €
Totaal Prijs
Opslaan als eigen wensenlijst Gemiddelde totaalprijs: 619,92 €

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*