Acht kleine breedbeeldmonitoren

19 inch breedbeeld; welke is de beste?

Door


Inleiding

Breedbeeld is hot. Niet alleen tv's maar ook steeds meer pc-monitoren zijn in breed formaat beschikbaar. We weten al dat dit bij grotere monitoren érg handig kan zijn. Maar geldt dat ook voor het relatief kleine 19 inch formaat, waarbij het aantal pixels beperkt is?

Traditionele televisies en beeldbuismonitoren hebben een hoogte/breedte verhouding van 4:3. Ook de eerste TFT monitoren met resoluties van 640x480 tot 1024x768 maakten gebruik van deze traditionele beeldverhouding. Met de introductie van de 17 en 19 inch monitor werd echter een vreemde stap gezet. Deze beeldschermen met een resolutie van 1280x1024 pixels hebben namelijk een meer vierkante beeldverhouding van 5:4. Het verschil tussen de hoogte en de breedte van het scherm neemt hierbij dus af ten opzichte van het traditionele formaat.

Bij televisies zien we al jaren een verschuiving naar breedbeeld en ook bij beeldschermen in notebooks is het brede beeldformaat al tijden ingeburgerd. De monitormarkt heeft inmiddels dezelfde richting ingeslagen. Eerst zagen we grotere modellen van 22 tot 24 inch in breedbeeldformaat opduiken. Sinds kort is ook het populaire 19 inch formaat in de nieuwe beeldverhouding verkrijgbaar.

Anders dan bij breedbeeldtelevisies is de beeldverhouding bij breedbeeldmonitoren niet 16:9, maar 16:10. Dit heeft ermee te maken dat pc's resoluties uitsturen die een veelvoud van 8 pixels zijn. Bij een 16:9 verhouding komt dat niet altijd goed uit, terwijl dat bij 16:10 veel vaker wél het geval is. Een goed voorbeeld hiervan is de breedbeeldversie van de standaard 1600x1200 pc-resolutie. Bij een hoogte van 1200 pixels zou de breedte bij een 16:9 beeldverhouding op 2133 1/3 pixels uitkomen. Buiten het feit dat 1/3 pixel niet aan te sturen is, geldt ook dat 2133 geen veelvoud van 8 is en dus niet door een videokaart als horizontale resolutie gebruikt kan worden. Als er gekozen wordt voor een 16:10 verhouding dan komt het allemaal een stuk beter uit: We komen dan uit op 1920 punten wat én een rond getal is, én deelbaar door acht. Daar komt bij dat het 16:10 formaat vrij goed aansluit bij de afmeting van twee pagina's in het Amerikaanse Letter-formaat, die dus optimaal naast elkaar weergegeven kunnen worden op een breedbeeldmonitor.

Samsung SyncMaster 930BF
Samsung SyncMaster 931BW
Boven: 19" normaal, Onder: 19" breedbeeld


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*