SATA harddisks vergelijkingstest: Van 250 GB tot 1 terabyte

16 harde schijven op de testbank

Door


Inleiding

Een computer zonder harde schijf is vrijwel niet meer voor te stellen, toch beginnen er steeds meer alternatieven op de markt te komen in de vorm van de disks die op flashgeheugen zijn gebaseerd. Tot op heden is dat nog geen serieus alternatief, want zeker als je naar de prijzen kijkt, zijn harde schijven op basis van een magnetisch medium nog altijd flink goedkoper, een harde schijf van 500 GB is met een beetje goed opletten al voor minder dan 100 euro verkrijgbaar, kom daar maar eens om bij flash.

De ontwikkeling van de fabrikanten van harde schijven lijkt er voornamelijk op gericht om nog meer capaciteit tegen steeds lagere prijzen op de markt te brengen. Sneller is een leuke bijkomstigheid, maar zeker geen belangrijke verkoopreden. Dat komt voornamelijk door de (belangrijkste) klanten van de hardeschijffabrikanten, de computerfabrikanten. Zij willen meestal minimaal twee leveranciers voor harde schijven hebben, om te voorkomen dat ze afhankelijk zijn van één merk of type. Feitelijk maken de fabrikanten een inwisselbaar product, waarbij er voornamelijk gekeken wordt naar de kwaliteit, leverbaarheid en natuurlijk de prijs.

Raptor

Wil je hogere prestaties, dan kun je nog steeds het beste kiezen voor de Raptor-disks van Western Digital. Peperduur, maar door het hoge toerental van 10.000 rotaties per minuut erg snel en zeer geschikt als opstartschijf. Combineer je een dergelijke schijf met een wat tragere grote schijf, dan heb je een mooie combinatie in handen. Toch lijkt de alleenheerschappij van Western Digital tot een einde te komen, want er gaan geruchten dat onder meer ook Samsung deze markt wil betreden. Maar waarom komt Seagate of Hitachi niet met een dergelijke schijf op de markt? De reden hiervoor is niet dat ze het niet zouden kunnen of dat het heel ingewikkeld is. Feitelijk liggen deze schijven gewoon op de plank, alleen dan met de verkeerde interface.

Western Digital Raptor 150GB
De Western Digital Raptor is wellicht niet lang meer de enige 10k rpm desktop schijf.

De reden dat deze fabrikanten deze disks niet met SATA uitrusten is veel meer van marketingtechnische aard. Deze twee fabrikanten leveren veel harde schijven aan de servermarkt, vroeger met SCSI-aansluiting en nu met de seriële variant hiervan: Serial Attached SCSI (SAS). Met deze aansluiting is het voor hen mogelijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de gewone consumentenschijven en de ‘enterprise'-modellen. De vraag is echter hoe lang ze dat kunnen blijven volhouden: er zijn meer kapers op de kust. Zo lijkt Samsung van plan te zijn een 10.000 toeren-schijf op de mark te brengen die naar keuze van een SAS- of een SATA-aansluiting is voorzien. Ook gaan er geruchten dat Seagate dit niet over zijn kant laat gaan en ook met snelle SATA-schijven gaat komen. Blijft WD met al deze geruchten stilletjes in een hoek zitten? Zeker niet! Niet aflatende geruchten vertellen ons dat een 300 GB uitvoering van de Raptor niet lang meer op zich laat wachten. Een wens van velen gaat daarmee in vervulling, want de huidige 150 GB-variant is vaak te klein.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*