Vergelijkingstest: Muismatten voor gamers

beste ondergrond voor optimale prestaties

Door


Inleiding

Recentelijk las je op Hardware.Info een uitgebreide test van gamingmuizen. Uit deze test bleek dat er nogal wat verschil is in snelheid en nauwkeurigheid. Maar niet alleen de muis zélf is bepalend, de ondergrond is immers ook van grote invloed. Welkom in de wondere wereld van gaming-muismatten.

Bij de geteste gamingmuizen zagen we dat er weliswaar grote onderlinge prestatieverschillen merkbaar waren, maar ook dat verschillende fabrikanten niet vies zijn van marketingtermen die eigenlijk kant noch wal raken. Gamers willen ultieme prestaties en zijn bereid daarvoor te betalen. Daarvan zijn sommige fabrikanten duidelijk bewust en spelen hier handig op in. Ook bij muismatten geldt dat er speciaal voor gamers van alles en nog wat te koop is.

Razer Mantis Control

Formaat

Zoals we in het artikel over gamingmuizen al bespraken, heb je gamers die met kleine handbewegingen en een héél precieze muis spelen, terwijl anderen de muis met grote armslagen bewegen om binnen een spel te navigeren. Het ligt dan ook voor de hand dat er voor verschillende doelgroepen verschillende muismatten leverbaar zijn, waarbij het formaat meteen duidelijk maakt voor wie de mat bedoeld is. High sensitivity - ook wel high-sense - gamers zullen immers met een veel kleinere muismat afkunnen dan ‘low-sense' gamers, die met hun grote armbewegingen veel ruimte nodig hebben.

Speedlink Crow

Materiaal

Niet alleen qua formaat is er veel diversiteit bij muismatten, ook bij de materiaalkeuze komen we grote verschillen tegen. Ouderwetse balmuizen werken het best op een geweven ondergrond omdat de bal hierop veel grip heeft en zodoende ook snelle reacties zonder doorslippen kan registreren. Bij optische LED- en lasermuizen is frictie met de ondergrond uiteraard niet nodig om een goede positionering mogelijk te maken, maar toch is de zachte, gestoffeerde muismat zeker niet verdwenen. Met name bij de grotere formaten zien we veel matten die bestaan uit de zachte schuimlaag met daarboven een geweven toplaag. Veel mensen geven namelijk nog steeds de voorkeur aan het ‘ouderwetse' ietwat stroeve gevoel dat een dergelijke ondergrond levert.

Aan de andere kant van het spectrum komen we glazen muismatten tegen die uiteraard keihard, ultravlak en erg glad zijn. LED-muizen willen nog wel eens problemen hebben op glas, maar door gebruik te maken van een matte coating wordt dat probleem (deels) opgelost en biedt glas in theorie één van de best mogelijke ondergronden.

Tussen glas en stof vinden we een groot aantal kunststof muismatten, variërend in hardheid en stroefheid zodat er feitelijk voor elk wat wils is.

Corepad Feminapad

De test

Het testen van muismatten is zo mogelijk nog lastiger dan dat van muizen. Welke muismat ‘de beste' is hangt niet alleen af van wélke muis je gebruikt, maar ook van hoe je deze gebruikt en wat je persoonlijke voorkeuren voor hardheid en stroefheid van de muismat zijn. In deze test hebben we ons dan ook primair toegelegd op het in kaart brengen van een aantal objectief te bepalen factoren. Ligt de mat goed vast of tafel of verschuift hij snel? Wat zijn de afmetingen, welk materiaal is er gebruikt, is de mat glad of stroef en werkt de muismat naar behoren met zowel LED- als lazermuizen? Om dat laatste te bepalen hebben we elke muismat getest met de Microsoft Habu (laser) de Razer DeathAdder (LED) en een goedkope no-name LED-muis waarvan we weten dat deze erg kieskeurig is met betrekking tot de ondergrond.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*