AMD Phenom X3 8750 vs. Intel Core 2 Duo E7200

AMD's eerste triple-core processor en Intels geheime wapen

Door


Conclusie

Het kan bijna geen toeval zijn: Intel geeft aan dat ze de Core 2 Duo E7200 lijnrecht tegenover de Phenom X3 8750 plaatsen en wanneer we in onze productadvisor al onze benchmarks even zwaar meewegen in een eindoordeel, dan blijken de twee CPU's onder de streep vrijwel even snel te zijn: De Phenom X3 8750 komt op een prestatiescore van 42.9 punten, de Core 2 Duo E7200 op 42.8 punten. Een voorzichtige conclusie is dus dat het bij all-round gebruik vrijwel geen verschil maakt op welke van de twee je keuze valt.

Duiken we wat dieper in de benchmarks dat moet er een nuance gemaakt worden. Hoewel Intels E7200 slechts twee cores heeft, is de architectuur duidelijk sneller. Ofwel; in software die niet goed schaalt naar drie cores is Intel zonder uitzondering de snelste. Zodoende is bijvoorbeeld voor een gaming systeem naar onze mening de E7200 een betere keuze dan de X3 8750. Kijken we aan de andere kant naar benchmarks die wél goed schalen bij multi-core CPU's, dan is AMD in de meeste gevallen de snellere. Ga je veel aan de slag met bijvoorbeeld videobewerking dan is de Phenom dus een betere keuze.

Wat we uiteraard in ons eindoordeel niet mogen vergeten is de prijs. Op dit vlak heeft Intel absoluut de betere papieren: De E7200 kost in onze prijsvergelijker gemiddeld 118 euro, de X3 870 gemiddeld 161 euro. Dat prijsverschil van 43 euro is eigenlijk op geen enkele manier te rechtvaardigen. Zelfs het argument dat moederborden voor een AMD systeem wellicht iets goedkoper zijn gaat in dit geval niet op. Zolang het prijsverschil op dit niveau blijft is Intels Core 2 Duo E7200 zonder enige twijfel de beste keuze. Mocht AMD haar prijzen voor de X3 verder verlagen, wat wel in de lijn der verwachting ligt, dan is het zoals hierboven besproken maar helemaal aan jou gebruiksdoel met welk van beide chips je de beste koop doet.

Over één ding kunnen we met z'n allen in ieder geval erg blij zijn; dankzij de aanhoudende concurrentie krijg je op dit moment met een investering in de orde grootte 100-150 euro processors met een prestatieniveau dat tot enige tijd geleden alleen bij veel hogere bedragen denkbaar was.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

AMD Phenom X3 8750 Boxed

Socket AM2+, 2.4 GHz, 3 cores, 95 W, 65 nm

Specificaties Testresultaten Reviews

Intel Core 2 Duo E7200 Boxed

Socket 775, 2.53 GHz, 2 cores, 65 W, 45 nm

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*