AMD Phenom X3 8750 vs. Intel Core 2 Duo E7200

AMD's eerste triple-core processor en Intels geheime wapen

Door


Inleiding

Eind vorig jaar, toen AMD officieel de quad-core Phenom processor introduceerde, kondigde men direct een goedkopere soortgenoot aan met slechts drie kernen. Volgens AMD zou hier voldoende markt voor zijn; een triple-core is immers sneller dan een dual-core, maar aan de andere kant weer goedkoper dan een quad-core. Inmiddels zijn de eerste exemplaren uit de Phenom X3 reeks beschikbaar. Wij gingen aan de slag met de Phenom X3 8750 én met een nieuwe chip van Intel die men speciaal ter ere van AMD's X3 processors heeft geïntroduceerd; de Core 2 Duo E7200.

AMD Phenom X3 8750 Boxed

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; wat je ze ook willen laten geloven, AMD produceert geen CPU's die daadwerkelijk drie cores aan boord hebben. De Toliman chip die de basis vormt voor de Phenom X3 processors is in feite gewoon een Agena chip (de basis van de quad-core Phenom X4), waarbij één kern is uitgeschakeld. De reden die AMD opgeeft waarom men met de X3 op de markt komt - een prestatie- en prijsniveau tussen dual- en quad-core creëren - is niet noodzakelijk ook de echte reden. Het feit dat de Phenom X3 gewoon een normale Phenom is, waarbij één core is uitgeschakeld, is voor AMD zeer voordelig. Immers; wanneer Phenom processors van de band rollen waarbij na productie blijkt dat er ergens op de chip een fout is ontstaan, kan men de betreffende core uitschakelen en de chip alsnog verkopen, alleen nu als Phenom X3. Anders had men de complete chip moeten weggooien. Wanneer je een Phenom X3 koopt, is er dus grote kans dat je eigenlijk gewoon een afgekeurde Phenom X4 hebt. Dat klinkt overigens vervelender dan het is; wanneer in één core een fout sluipt kunnen de andere gewoon volstrekt probleemloos hun werk doen. En één ding moet gezegd worden; een Phenom X3 is absoluut goedkoper dan een Phenom X4.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

AMD Phenom X3 8750 Boxed

Socket AM2+, 2.4 GHz, 3 cores, 95 W, 65 nm

Specificaties Testresultaten Reviews

Intel Core 2 Duo E7200 Boxed

Socket 775, 2.53 GHz, 2 cores, 65 W, 45 nm

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*