De productie van een moederbord

Een bezoekje aan de Nan-Ping fabriek van Gigabyte in Taiwan

Door


PCB

Iets wat Gigabyte en alle andere moederbordfabrikanten niet zelf maken is de PCB (Printed Circuit Board) ofwel de grondplaat van het moederbord. Het ontwerpen van de printbanen op de vier tot zes lagen van de PCB gebeurt wel door Gigabyte zelf, maar de feitelijke productie wordt uitbesteed. Het productiewerk voor Gigabyte begint dan ook met een lege PCB.

De eerste fase van de moederbordproductie heet SMT, wat staat voor Surface Mounted Technology. Tijdens het SMT-procédé wordt er op de juiste plaatsen soldeerpasta op het moederbord aangebracht en worden de piepkleine SMD-componentjes (Surface Mount Device) op het moederbord geplaatst. Het eerste apparaat waar de lege PCB's in gaan is een zogenaamde 'solder paste printer' en deze plaatst op alle plaatsen waar er componenten op het moederbord moeten komen alvast een klein beetje soldeer pasta. In het apparaat zit meteen een zeer nauwkeurige camera die precies kan controleren of de soldeerpasta op de juiste plaats is aangebracht.

De kleine SMD-componentjes die op de PCB moeten worden aangebracht worden aangeleverd op grote rollen. Elke rol bevat 5000 componenten, bijvoorbeeld weerstandjes of kleine condensatoren.


Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*