Vergelijkingstest: 14 SATA2 harddisks van 320 GB tot 1 TB

Zuinig en stil of pure prestaties?

Door


Inleiding

Als je bedenkt hoeveel sneller processors, videokaarten en geheugen de afgelopen tijd zijn geworden, komen harde schijven er bekaaid vanaf. Wel worden deze opslaggiganten van de PC steeds groter en goedkoper. Daardoor ben je vooral geneigd om naar de prijs te kijken en te denken dat de prestaties minder van belang zijn, uit onze test blijkt echter dat er grote verschillen zijn.

Voor deze test gingen we aan de slag met 14 harde schijven met een capaciteit van 320 GB tot 1 TB. De prijzen voor harde schijven zijn erg afhankelijk van de marktsituatie. Het valt op dat de prijs van een 500 GB harde schijf de afgelopen tijd vrijwel gelijk is gebleven. Je betaalt voor een 500 GB model zo rond de 100 euro. Toch is het opmerkelijk dat je in deze klasse niet het meeste waar voor je geld zult vinden; de Samsung Spinpoint F1 750 GB is de goedkoopste met 20 eurocent per Gigabyte.

Grotere platters

Toch is dat model lang niet zo interessant als zijn naamgenoot van 1 Terabyte. Dat is wel te zien in de prestatietests die we voor deze test compleet vernieuwd hebben. Zo maken we gebruik van een nieuw platform met daarop een Intel ICH9R southbridge en worden de schijven getest met PCMark Vantage en HDTune 3.0. De snelste schijf in HDTune is de Samsung Spinpoint F1 1TB. Dat komt door de hoge dichtheid van de platters in deze drive. Andere 1 TB-modellen bevatten vier platters, de Samsung slechts drie van 334 GB per stuk. Niet alleen is deze drive hierdoor eenvoudiger te produceren en loop je wat minder kans op problemen, ook de doorvoersnelheid heeft er baat bij. We noteerden een gemiddelde van 92,2 MB/s, bij het schrijven 1 MB/s minder. De prestaties onder PCMark Vantage slaan in de totaalscore een wat minder groot gat met de concurrentie.

Samsung Spinpoint F1 1TB
De 320 GB platters van de Samsung Spinpoint F1 schijven zorgen voor ongekende prestaties

Zuinig

De prestaties van de disks van Western Digital vallen in negatief opzicht op. Toch is daar iets bijzonders aan de hand, dit zijn de zogenaamde Green Power-modellen die een lager energieverbruik zouden moeten hebben. Dat is niet erg goed te zien bij het verbruik actief, maar wanneer we de metingen uitvoeren als de schijf in rust is (geen powerdown) is het verschil zeer duidelijk zichtbaar. Veel schijven gebruiken in die toestand ruim meer dan 6 Watt, de 500 GB van Wefstern Digital laat een verbruik zien van slechts 3 Watt. De 1 Terabyte-uitvoeringen verbruiken wat meer, maar aanmerkelijk minder dan de concurrentie.

Behalve energieverbruik is natuurlijk ook het geluidsniveau van belang. Deze meting voeren we uit op een afstand van tien centimeter in een geluidsarme doos. De verschillen blijken relatief groot: de schijven van Western Digital zijn behoorlijk stil, net als de kleinere modellen van Samsung, maar de grotere zijn een stuk luidruchtiger. Opvallend is dat de twee drives van Seagate alles behalve rustig hun werk doen; ze trilden ook, waardoor de resonantie nog verder versterkt zal worden, wanneer ze in een kast zonder geluidsdempend materiaal worden opgehangen.

Western Digital RE2-GP 1TB
De Western Digital Green Power schijven zijn zeer energiezuinig

Conclusie

De conclusie is tweeledig; wie op zoek is naar stilte en een laag energieverbruik komt uit bij de GP-modellen van Western Digital. Wil je kracht, dan is er eigenlijk maar één keuze: de Samsung Spinpoint F1 1 TB, die zijn uitstekende prestaties voornamelijk te danken de gebruikmaking van platters met een superhoge dichtheid van 334 GB. De Gold Award gaat dan ook naar deze Samsung. Wil je kijken welke schijf het beste aansluit op jouw wensen, surf dan naar onze website om de geteste modellen op alle punten te kunnen vergelijken.

award200-gold
Samsung Spinpoint F1 1 TB

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel.

In de grafieken op de volgende pagina zijn de 320 GB harddisks rood, 500 GB harddisks groen, 750 GB harddisks zwart en 1 TB harddisks blauw.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*