Vergelijkingstest: 25 gigabit switches

Één pot nat?

Door


Inleiding 

Switches zijn niet de spannendste hardware die je kan bedenken. Stekker erin prikken en twee of meer PC's zijn met elkaar verbonden. Toch is het niet zo lang geleden dat switches behoorden tot het domein van (semi-)professioneel gebruik. Voor simpel thuisgebruik was er de hub, en daarvoor nog de ringstructuur van een coax netwerk. Switches hebben een groot voordeel boven hubs: waar een hub data doorstuurt naar alle aangesloten PC's, sturen switches alleen naar de PC waarvoor de pakketjes bedoeld zijn. Dat maakt full duplex communicatie per poort mogelijk en veel hogere doorvoersnelheden dan een ‘domme' hub.

Switches zijn er in soorten en maten. De twee belangrijkste categorieën zijn ‘managed' en ‘unmanaged'. De eerste soort beschikt over een interface waarmee de switch beheerd kan worden; de tweede ontbeert dit en doet zonder mogelijkheid van gebruikersinterventie zijn werk. Managed switches variëren van de optie eenvoudig inzicht in de werking en belasting te krijgen tot uitgebreide mogelijkheden om quality of service (QoS) en virtual lans (VLAN) in te stellen. Die zaken kunnen ook voor thuisgebruik nuttig zijn, zeker als je gebruik maakt van VoIP telefonie, of video wilt streamen over een druk bezet netwerk.

Moederborden zijn sinds enige jaren standaard voorzien van een gigabit netwerkaansluiting. Toch hebben de meeste mensen nog geen gigabit netwerk thuis. De benodigde switches waren tot voor kort relatief prijzig en ook routers met een geïntegreerde gigabit switch waren fors duurder.  Sterker nog, niet eens zo heel lang geleden waren ook gewone switches nog aanzienlijk duurder dan hubs, maar inmiddels zijn er amper meer hubs te koop en koop je zelfs een gigabit switch voor een paar tientjes. Er is dus weinig reden om niet direct te kiezen voor gigabit, wanneer je een bedraad netwerk gaat aanleggen. De voordelen zijn niet gering: hoe leuk draadloos netwerken ook is, zelfs de beste 802.11n verbinding valt in het niet bij een gemiddeld presterend gigabit LAN. Wie veel en vaak data kopieert - denk aan dagelijkse backups naar een Home Server - heeft absoluut profijt van gigabit. Onderstaande maakt dat in één oogopslag inzichtelijk, met een vergelijking van de benodigde hoeveelheid tijd om 700 MB data ofwel één volle CD over diverse types netwerken te kopiëren.

vergelijkingnetwerksnelheden_550
Een bekabeld gigabit netwerk is nog altijd met afstand de snelste verbinding.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*