Vergelijkingstest: 31 harddisks / SSD's

SSD wordt interessant!

Door


Inleiding

Massaopslag in de pc? Dat doe je traditioneel op een harde schijf, maar wellicht niet meer voor lang: de hete adem van de SSD hijgt de harddisk in de nek. In dit artikel bekijken we een groot aantal harde schijven en SSD's en zetten we de voor- en nadelen voor je naast elkaar.

Een computer zonder harde schijf was tot voor kort eigenlijk niet voor te stellen, er was eigenlijk geen goed alternatief. Okay, je had in de beginjaren nog wel machines die geen vaste schijf aan boord hadden en gebruik maakten van diskettes, en er zijn ook nog wel wat zakelijke toepassingen te bedenken, maar vanaf het moment dat de harde schijf betaalbaar genoeg werd, was het een vast bestanddeel in iedere PC. Erg prettig, want tegenwoordig heeft een beetje pc of laptop al snel de beschikking over vele honderden gigabytes aan opslagruimte, die snel te benaderen is.

Nou ja snel, eigenlijk valt dat wel mee. Want als een van de weinige onderdelen van je computer is de harde schijf een puur mechanisch apparaat: een schijf die razendsnel ronddraait, waarop met behulp van tal van slimme trucs minuscule magnetische deeltjes zijn geplaatst die op hun beurt met behulp van een kop die er vlak bovenhangt beschreven en uitgelezen worden. Net als de arm van de aloude platenspeler moet die kop van de ene kant naar de andere kant van de schijf worden bewogen om data uit te kunnen lezen of schrijven op de verschillende delen van de disk. Dat zorgt er voor dat het benaderen van bestanden soms nogal wat tijd in beslag neemt, waardoor de zoektijd van een bestand al gauw 10 tot 15 milliseconden kost. Als je dat vergelijkt met een geheugenmodule, dan zijn dit ongekend hoge waarden. Dat merk je bijvoorbeeld ook als een systeem voorzien is van te weinig geheugen en het systeem geheugen gaat swappen op de harde schijf: het systeem blijft wel werken, maar wordt heel erg traag.

Samsung Spinpoint F1R 1TB
Één van de meest populaire schijven van dit moment: de Samsung Spinpoint F1


Vergelijken

In deze review besproken 31 producten

  Meer producten (31)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*