Vergelijkingstest: 6 videokaartkoelers

TDP-medicatie

Door


Inleiding

Het overklokken van grafische kaarten kan veel prestatievoordeel opleveren. Maar vooral bij midrange modellen met dunne single-slot koeling loop je snel tegen warmteprobleem aan. Een vervangingskoeler biedt dan uitkomst.

High-end grafische kaarten zijn tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van zogenaamde dual-slot koelers. Dit betekent dat de grafische kaart met zijn koeler de ruimte van twee normale insteekkaarten inneemt, en zo zeer efficiënt gekoeld kan worden. Voor midrange modellen kiezen fabrikanten meestal voor een ruimtebesparende single-slot koeler. Direct naast de grafische kaart kan dan gewoon een andere insteekkaart geplaatst worden, maar de koelprestaties hebben hier wel onder te lijden. Gelukkig is de koeler van grafische kaarten eenvoudig te verwijderen, omdat deze wordt vastgehouden met slechts vier boutjes, waarvan de onderlinge afstand meestal 53,5 millimeter is. Diverse fabrikanten leveren speciale VGA koelers die direct op deze gaten bevestigd kunnen worden. Met tien minuten schroeven is het klusje over het algemeen wel geklaard.

Wij testen zes van deze vervangingskoelers, op dezelfde manier waarop we ook CPU koelers testen. Op een speciale testopstelling kunnen we loads van 20 tot 160 Watt genereren, waarbij we de temperatuur van de warmtebron nauwkeurig kunnen meten. Hoe lager deze temperatuur blijft, hoe beter de koeler in kwestie zijn werk doet. Voor videokaartkoelers meten we op 60 tot 120 Watt, waardes die overeenkomen met het energieverbruik van moderne GPU’s. Naast het koelvermogen meten we van alle koelers ook het geluidsniveau, want een goede koeler die het geluid van en opstijgend vliegtuig nadoet zal in veel gevallen toch geen ideale oplossing zijn.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*