Bouw de ideale Media Center!

Welke PC onderdelen voor de beste multimedia ervaring?

Door


Inleiding

Over de voordelen van een Media Center in de woonkamer hebben we bij Hardware.Info al meermaals uitgeweid. Met de Media Center software, maar ook met het open source alternatief Media Portal kun je op extreem gebruiksvriendelijke manier (digitaal) TV kijken en opnemen. Mits je voldoende tuners hebt, kun je eenvoudig twee of meer programma’s tegelijkertijd opnemen en de elektronische programmagids maakt het makkelijk om je favoriete programma’s te vinden. Maar ook wanneer je geen TV-tuners in de PC gaat stoppen, kan een Media Center machine in de woonkamer interessant zijn. Een computer is natuurlijk een ideaal apparaat om al je muziek, foto’s en (HD) films af te spelen. Hoewel een complete PC al snel wat duurder is dan een stand alone mediaspeler – al hoeft dat niet, zoals we verderop zullen zien – heb je als voordeel dat je veel flexibeler bent: zolang je maar de juiste codecs installeert, kun je alle denkbare soorten video afspelen. Aangezien zo’n machine in de basis gewoon op Windows (of een ander besturingssysteem) draait, kun je alle software die je maar wilt installeren. Sterker nog, met een mooi draadloos toetsenbord is je Media Center machine ook direct een handige internet terminal in de woonkamer!

Software

In dit artikel praten we over een ‘Media Center PC’, aangezien dat inmiddels de ingeburgerde term is voor een computer die je primair inzet om media af te spelen. De naam is natuurlijk afkomstig van de meest voor de hand liggende software om te gebruiken: de Media Center interface, die tegenwoordig standaard onderdeel is van Windows Vista Home Premium en Ultimate, biedt je de mogelijkheid om TV te bekijken en op te nemen, maar ook om films/foto’s/muziek af te spelen. Voor dat alles heeft Media Center een zogenaamde ‘10-feet interface’, die gebruik vanaf de bank mogelijk maakt. Voor wie nog eens exact wil weten wat de mogelijkheden van Media Center zijn, hebben we halverwege vorig jaar een uitgebreid artikel geschreven dat je hier kunt nalezen.

Vanzelfsprekend is Media Center niet de enige optie. Populair is het open-source pakket Media Portal (www.team-mediaportal.com) dat nog meer mogelijkheden biedt dan Media Center, zeker voor geavanceerde gebruikers. Installatie is simpel en wie dieper in de materie wil duiken kan bij Media Portal echt zo’n beetje alles instellen en aanpassen. Een andere mogelijke suggestie is MeediOS (www.meedios.com).

Ga je geen gebruik maken van TV-tuners in je Media Center PC en ga je de machine zodoende in feite gebruiken als ‘afspeelcomputer’, dan is zo’n hippe 10-feet schil niet eens nodig. Op een modern Full HD scherm is de normale Windows desktop ook prima te gebruiken, zij het niet vanaf de bank. Je kunt echter ook gewoon de film die je wil bekijken aanzetten in je favoriete mediaspeler, zoals bijvoorbeeld het populaire Media Center Classic.


Lees ook deze systeem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*