Codecs in Windows 7

Hoe speel je ook in Windows 7 al je muziek- en videobestanden af?

Door


MKV en DTS

Terug naar video: het mooie van de codecs die Microsoft in Windows 7 heeft gestopt is dat ze allemaal geschikt zijn voor DXVA videoacceleratie. In normale mensentaal: wanneer je een moderne ATI of nVidia videokaart hebt, zal deze het afspelen van MPEG2-, WMV- of MPEG4-video geheel voor z’n rekening nemen. Dat werkt in Windows 7 als een trein: zelfs met een relatief simpele Core 2 Duo processor kunnen we H.264 bestanden in 1080p HD-resolutie met een CPU-belasting van minder dan 10% afspelen. Was het bij Vista nog een crime om deze videokaart acceleratie aan de praat te krijgen, bij Windows 7 is het dus standaard.

Toch blijft er nog wel het een en ander te wensen over. Zo zijn de meeste films die je tegenwoordig via torrents of nieuwsgroepen kunt vinden, verpakt in een Matroska (MKV) container. Hoewel dit containerformaat volledig rechtenvrij is en Microsoft het dus gratis in Windows 7 zou kunnen opnemen, heeft men daarvoor niet gekozen. Aan de ene kant een gemiste kans, maar aan de andere kant ook wel begrijpelijk. Hoewel met het containerformaat op zich natuurlijk niets mis is, blijkt in de praktijk dat het voornamelijk voor illegale content wordt toegepast. Als groot internationaal bedrijf kan Microsoft zich natuurlijk niet daarmee associëren en dus moeten we standaard ondersteuning voor deze container missen. Een andere gemis is ondersteuning voor DTS-geluid, dat we ook in steeds meer gedownloade films tegenkomen. De belangrijkste reden waarom we dit moeten missen is dat DTS torenhoge royalties vraagt om ondersteuning in hard- of software op te nemen. Om de kosten van Windows niet te laten stijgen door iets wat slechts door een enkeling wordt gebruikt, zal Microsoft ervoor hebben gekozen om DTS-ondersteuning te laten voor wat het is.

Gelukkig is het aan de praat krijgen van MKV-bestanden en DTS audiotracks in Windows 7 ook niet bepaald ingewikkeld. Door het installeren van de bekende Haali Media Splitter voeg je Matroska-ondersteuning toe aan Windows en om DTS te kunnen afspelen kun je de AC3Filter codec installeren. Bij de configuratie van AC3Filter (simpel te bereiken via het Start-menu) kun je eventueel op het tabblad System aangeven dat je de codec alleen wil gebruiken voor DTS-geluid. De andere ondersteunde formaten (PCM, AC3 en MPEG Audio) worden immers ook al door de in Windows ingebakken codecs ondersteund. Je kunt er echter ook voor kiezen om de andere formaten wél ingeschakeld te laten, bijvoorbeeld als je gebruik wil maken van de extra instellingsmogelijkheden van de codec. Let op wanneer je gebruik maakt van de 64-bit versie van Windows 7: de x64-versie van de Haali splitter is op het moment van schrijven nog niet via een downloadlink op de Haali-website te vinden, maar wel via deze directe URL.


Na het installeren van Haali Media Splitter worden MKV-bestanden probleemloos afgespeeld met behulp van Microsofts eigen codecs.


Na het installeren van AC3Filter kun je optioneel alle andere formaten dan DTS-uitschakelen.


Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*