Codecs in Windows 7

Hoe speel je ook in Windows 7 al je muziek- en videobestanden af?

Door


Media Center

Wie losse codecs op Windows 7 gaat installeren, bijvoorbeeld via het Shark007 pakket, zal echter al snel voor een verrassing komen te staan. Wie in Windows Vista een extra codec installeerde, ging daar standaard direct gebruik van maken in alle afspeel software, waaronder Media Player en Media Center. In Windows 7 is dat niet langer het geval: Microsoft blijft in deze twee pakketten stug gebruik van maken hun eigen videocodecs, zelfs wanneer andere (betere) varianten geïnstalleerd zijn. De reden hiervoor is simpel: Microsoft eigen Windows 7 codecs zijn gebaseerd op de nieuwere Windows Media Foundation-technologie, terwijl alle losse codecs gebaseerd zijn op het aloude DirectShow. Binnen Media Player en Media Center wordt een WMF-codec altijd verkozen boven een DirectShow codec. Voor 99 van de 100 mensen is dat geen enkel probleem: we schreven al dat Microsoft eigen codecs prima werken en zelfs volledige videokaart acceleratie bieden. Toch kan het altijd zijn dat je per se van bijvoorbeeld ffdshow gebruik wil maken binnen Media Player of Media Center, bijvoorbeeld vanwege de postprocessing mogelijkheden.

Dat was lange tijd in de Windows 7 beta’s (bijna) niet voor elkaar te krijgen, maar gelukkig is er inmiddels een relatief simpele oplossing in de vorm van de Vista/7 Media Center Decoder Utility (MCDU). Binnen deze tool kun je simpelweg de geprefereerde codec selecteren en kun je zodoende de Microsoft DTV-DVD Video Decoder inwisselen voor ffdshow. De WMF-decoder wordt ondermeer door een registry patch én het stiekem hernoemen van de bestanden onbruikbaar gemaakt. Vanaf dat moment wordt de codec van jouw keuze overal binnen Media Player en Media Center gebruikt, ook voor live TV.


Wil je ook in Media Center niet meer gebruik maken van Microsofts eigen decoders? Gebruik dan de Vista/7 Media Center Decoder Utility.

Conclusie

Windows 7 biedt eindelijk standaard ondersteuning voor de gehele MPEG4-standaard. Dat betekent dat veel meer soorten mediabestanden direct kunnen worden afgespeeld. Daarnaast zijn de binnen Windows 7 geïntegreerde codecs ook direct voorzien van videokaart acceleratie. Toch kun je nog niet alle soorten bestanden direct afspelen; zeker ondersteuning voor de MKV-container en DTS-audio is een gemis. Dat is met de installatie van twee tools echter snel opgelost. Wie vrijwel alle soorten video wil afspelen, inclusief ondertitels, kan het best aan de slag met het Shark007 codecpack.


Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*