Codecs in Windows 7

Hoe speel je ook in Windows 7 al je muziek- en videobestanden af?

Door


Inleiding

In diverse artikelen hebben we de afgelopen tijd uit de doeken gedaan hoe je in Windows Vista en de bijbehorende Media Center software alle denkbare soorten audio- en videobestanden kunt afspelen. Wie aan de slag gaat met Windows 7 zal er echter al snel achter komen dat een aantal zaken op dit vlak binnen Microsofts nieuwe besturingssysteem anders is geregeld dan bij Vista. Het is opnieuw mogelijk om Windows zo ver te krijgen om alle denkbare mediaformaten te accepteren, maar het stappenplan dat we eerder voor Vista publiceerden is niet de juiste weg voor de opvolger. De belangrijkste reden: Windows 7 ondersteunt direct uit de doos heel wat meer formaten dan z’n voorloper!

Media Player 12

De mediasoorten die Windows Vista zonder aanpassingen standaard kon afspelen waren redelijk beperkt. Qua videobestandsformaten (of containers in jargon) bleef het bij AVI, WMV en MPG. De belangrijkste ondersteunde codecs waren MPEG1, MPEG2, alle bestaande varianten van Windows Media Video en verder niet veel meer. Ook het aantal ondersteunde audioformaten was beperkt: naast WAV, MP3 en WMA bestanden kon je weinig tot niets aan je muziekbibliotheek toevoegen.

Onderdeel van Windows 7 is versie 12 van Windows Media Player en de daarmee verbonden nieuwe versie van Windows Media Center. Het aantal standaard geïnstalleerde codecs is flink toegenomen. Zo is er eindelijk volledige ondersteuning voor de volledige MPEG4-standaard, zowel de relatief simpele MPEG4 ASP variant als de complexere MPEG4 AVC ofwel H.264 variant. Ook de bij MPEG4-behorende AAC audiocodec is nu vast onderdeel van Windows, evenals het MP4-container formaat. Op audiovlak is verder ondersteuning voor Dolby Digital (AC3) audio in de standaarduitrusting opgenomen en tenslotte kan Windows ook eindelijk overweg met de MPEG Transport Stream (TS) container. Dit alles zorgt ervoor dat het aantal bestanden dat Windows zonder installeren van extra software kan afspelen gigantisch is toegenomen.

Zo zijn de meeste in het download wereldje gebruikte videocodecs immers implementaties van de genoemde standaarden. DivX en XviD zijn beide uitvoeringen van MPEG4 ASP en het tegenwoordig populaire x264 is juist weer een variant op MPEG4 AVC. Zolang gedownloade films één van deze codecs gebruiken, in een AVI of MP4 container zitten en MP3-, AC3- of AAC-geluid hebben, is het een kwestie van dubbelklikken en afspelen. Ofwel, je hele opgebouwde DivX-verzameling zou het in Windows 7 direct moeten doen.


Eindelijk! Je complete verzameling DivX/XviD-bestanden wordt door Windows 7 direct ondersteund.


Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*