Vergelijkingstest: 29 high-end voedingen

Kilo's aan watten

Door


Inleiding

In Hardware.Info Magazine #2/2009 publiceerden we een uitgebreide vergelijkingstest van voedingen met een capaciteit tussen de 350 en 750 Watt. Zoals we destijds al geschreven heeft het gros van de in Nederland verkochte PC’s daar méér dan voldoende aan. Toch is er nog altijd het type PC-gebruiker dat nog liever drie dan twee high-end videokaarten in z’n systeem plaatst, er een sport van maakt om zoveel mogelijk harde schijven in een computer te schroeven en verder ook nog eens alle onderdelen zo ver mogelijk overklokt. Dan is zo’n voeding van 750 Watt ineens aan de karige kant en mag je investeren in een zwaarder exemplaar. Ja, zelfs exemplaren met een capaciteit van 1500 Watt kunnen in sommige situaties nut hebben. Enige tijd geleden hebben we de apparatuur om voedingen te testen in ons testlab flink uitgebreid, zodat we nu probleemloos exemplaren met dergelijk hoge capaciteiten aan de tand kunnen voelen. In deze test leggen we 29 exemplaren het vuur aan de schenen.

Wanneer 800 Watt en meer?

De belangrijkst vraag is natuurlijk wanneer je zo’n zware voeding eigenlijk nodig hebt. In het genoemde artikel deden we al uit de doeken hoe je dat relatief eenvoudig kunt berekenen. Stap één is het maximale stroomverbruik van alle componenten in je PC bij elkaar optellen. Voor processors en videokaarten zijn de zogenaamde TDP-waardes in de regel simpel terug te vinden: je vindt ze in de productdatabase op onze website en mocht je een exemplaar hebben dat je niet in onze lijsten terug vindt, dan brengt Googlen op de productnaam en "TDP" meestal direct het juiste antwoord. Voor het moederbord mag je verder een Watt of 30 à 40 rekenen, voor geheugenmodules 5 Watt per stuk en voor optische drives en harde schijven 10 Watt per stuk. Tel je alle getallen bij elkaar op, dan heb je het maximale stroomverbruik van je complete PC. Om daarna de juiste voeding te kiezen moet je er rekening mee houden dat een voeding in de regel op maximaal  70% van z’n maximale belasting het best werkt. Deel zodoende je berekende waarde door 0,7 en je hebt een mooie leidraad voor de capaciteit van de voeding die je het best kunt gaan gebruiken.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat het stroomverbruik van componenten flink stijgt als je gaat overklokken. Het verbruik van een processor of videokaart stijgt lineair als je de klokfrequentie verhoogt. Ofwel: als je een processor die standaard op 3 GHz werkt instelt op 4,5 GHz, zal het stroomverbruik anderhalf keer zo hoog zijn. Het verbruik stijgt daarnaast kwadratisch met het verhogen van de het voltage. Als je de spanning van een CPU dus verhoogt van 1 naar 1,5 Volt, stijgt het stroomverbruik met een factor 1,5² = 2,25.

  Budget PC Basis PC Mid-range PC Luxe PC High-end PC Ultra High-end PC
 
Processor Budget CPU Dual-core Quad-core Quad-Core High-end quad-core CPU High-end quad-core CPU
Geheugen 2x DIMM 2x DIMM 2x DIMM 2x DIMM 3x DIMM 3x DIMM
Videokaart Geen VGA Simpele videokaart Mid-range High-end 2x High-end 3x High-end
Optical 1x Optical 1x Optical 1x Optical 1x Optical 2x Optical 2x Optical
Harddisk 1x HDD 1x HDD 2x HDD 2x HDD 2x HDD 3x HDD
 
Berekend verbruik 125 W 175 W 285 W 365 W 605 W 805 W
Verbruik / 0,7 179 W 250 W 407 W 521 W 864 W 1150 W
Aan te raden voeding 200-300 W 300-400 W 400-500 W 500-750 W 800-1000 W 1100-1400 W

Tabel uit onze vorige test: welke capaciteit voeding bij welke PC?


Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*