Test: nVidia GeForce GTX 480

Hoe snel is nVidia's nieuwe DirectX 11 kaart?

Door


Inleiding

Met de GeForce GTX 480 heeft nVidia na lang uitstel haar eerste DirectX 11 videokaart op de markt gebracht, waarmee eindelijk een passend antwoord op de ATI Radeon HD 5000 reeks moet worden gegeven. Lang was de vraag of nVidia de koppositie van weleer weer terug zou kunnen pakken. Vandaag geven we het verlossende antwoord: wij testten de de nieuwe GeForce GTX 480 met een dertiental games en vergeleken de kaart met de Radeon HD 5850, 5870, 5970 en andere videokaarten. Naast de prestaties hebben we uiteraard ook de temperaturen en het stroomverbruik van de nieuweling van nVidia in kaart gebracht.

Nvidia GeForce GTX 480
nVidia GeForce GTX 480

GF100 chip

In het uitgebreide achtergrond artikel dat we gelijktijdig met deze test publiceren, besteden we uitgebreid aandacht aan de eigenschappen en mogelijkheden van de GF100 chip (codenaam Fermi) waarop de nieuwe nVidia videokaart is gebaseerd, inclusief een groot aantal demonstratievideo's van de mogelijkheden.

De chip is een waarlijk monster: met drie miljard transistors is de GF100 een stuk complexer dan welke andere GPU dan ook. Sterker nog: ook in de CPU-wereld is er nog geen enkele op consumenten gerichte chip te vinden met een dergelijk aantal transistors. Met 512 shader units (ofwel Cuda Cores zoals nVidia deze tegenwoordig zelf noemt) is de chip alleen al om die reden op papier meer dan twee keer zo krachtig als de GT200(b) die de basis vormde voor de GeForce GTX 280/285 kaarten.

De beslissing om een dergelijk complexe en grote chip te ontwerpen, bleek achteraf eigenlijk te riskant. Sinds de introductie van de ATI Radeon HD 5870 in september vorig jaar was er een constante geruchtenstroom dat nVidia grote problemen had met haar DirectX 11 chip. En hoewel het bedrijf nooit een officiële datum had gecommuniceerd, was wel duidelijk dat er vertraging op vertraging plaatsvond. Waarschijnlijk was het oorspronkelijke plan toch echt om de kaarten vóór kerst 2009 in de winkel te hebben liggen, wat men dus bij lange na niet heeft gehaald. Wat de volledige reden voor de vertragingen is, zullen we vermoedelijk nooit te weten komen. Maar goed, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

De afgelopen maanden zijn gaande weg steeds meer details over de GF100 chip en de daarop gebaseerde videokaarten bekend geworden. Wie de afgelopen tijd het hardware nieuws op de voet heeft gevolgd, zal het onderwerp vrijwel dagelijks voorbij hebben zien komen. Vandaag wordt eindelijk duidelijk wat nVidia echt voor ons in petto heeft.

Wie geïnteresseerd is in de techniek, verwijzen we graag nogmaals naar ons achtergrondartikel over de archtectuur van de GF100 chip. In dit artikel nemen we eerst een kijkje naar de uiteindelijke kaart, waarna we je grafieken van de meest uiteenlopende benchmarks voorschotelen!


Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*