Vergelijkingstest: 58 harde schijven

Schijvenparade

Door


Versnelling

Een hogere datadichtheid betekent bovenal dat er meer data op één platter kan staan en dus dat fabrikanten goedkoper schijven met een grote opslagcapaciteit kunnen maken. Een ander voordeel is dat de prestaties van de harde schijven ook toenemen. Ga maar na: harde schijven werken door in cirkels opgeslagen data van een magnetische schijf te lezen. Hoe hoger de datadichtheid, hoe meer data er tijdens één rotatie onder de leeskop voorbij schiet. Dat zien we ook terug in de grafieken: hoewel het gros dan de desktop harde schijven werkt met een draaisnelheid van 7200 toeren per minuut, presteren de schijven met grote platters duidelijk het snelst.

Zuinig en betrouwbaar

Aangezien op een 13-in-een-dozijn harde schijf eigenlijk geen cent verdiend meer kan worden, zien we de verschillende fabrikanten zich steeds meer richten op speciale niche markten. Bijvoorbeeld met extra zuinige schijven. Western Digital was trendsetter met de GreenPower reeks, maar inmiddels hebben we ook de Seagate Barracuda LP en Samsung SpinPoint  EcoGreen. De firmware van deze schijven is dusdanig geoptimaliseerd dat het stroomverbruik zo laag mogelijk blijft. Vaak hebben deze schijven een variabele draaisnelheid en spinnen ze zodoende alleen op vol vermogen wanneer dat daadwerkelijk nodig is. Een bijkomend voordeel van de zuinige schijven is dat ze vaak ook wat stiller zijn. Ideaal voor bijvoorbeeld in een HTPC.


De eerste generatie GreenPower schijven van Western Digital uit 2007.

Wat we ook zien, zijn schijven die speciaal geoptimaliseerd zijn om 24 uur per dag, 7 dagen per week ingeschakeld te zijn. Voorbeelden van deze 24/7-schijven zijn de Samsung SpinPoint F1R, Seagate Barracuda ES, en Western Digital Caviar RE (RAID Edition). Het is lastig aan te tonen of de levensduur van deze schijven, wanneer je ze gebruikt in bijvoorbeeld een NAS-apparaat, daadwerkelijk langer is dan die van een normale harde schijf. Fabrikanten geven in de regel wel een hogere levensduur op in hun specificaties. Wie schijven zoekt voor bijvoorbeeld een NAS of een Home Server kan hier rekening mee houden.


Vergelijken

In deze review besproken 58 producten

  Meer producten (58)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*