Vergelijkingstest: 58 harde schijven

Schijvenparade

Door


2,5 inch

De meeste schijven in deze vergelijkingstest hebben het 3,5 inch formaat, zoals gebruikelijk in desktop PC’s. Daarnaast hebben we ook een tiental 2,5 inch schijven meegenomen. Deze zijn niet alleen geschikt voor laptops, maar bijvoorbeeld ook voor klein behuisde PC’tjes. 2,5 inch schijven zijn per Gigabyte wat duurder dan hun grotere soortgenoten en zijn in de regel ook duidelijk langzamer. Ze zijn echter wel een stuk zuiniger én stiller.

De grootste 2,5 inch schijf op dit moment heeft een capaciteit van 750 GB en maakt gebruik van drie 250 GB platters. Western Digital en Toshiba hebben al 2,5 inch disks met een terabyte capaciteit aangekondigd, maar deze konden niet op tijd voor deze test worden geleverd.


De 2,5 inch 1 TB schijven van Toshiba en Western Digital hebben een afwijkende dikte van 12,5 mm, waardoor ze in de meeste notebooks niet ingebouwd kunnen worden.

Test

In deze test publiceren we de resultaten van 58 harde schijven, in grootte variërend van 160 GB tot en met 2 TB. 25 nieuwste generatie schijven zijn speciaal voor dit artikel nieuw getest. De overige 33 exemplaren waren al eerder getest, maar zijn nog altijd goed verkrijgbaar. Alle schijven zijn getest op een systemen met Intel Pentium Dual-Core E2140 processor, 2 GB geheugen en een moederbord met ICH9R south bridge.

Om de prestaties in kaart te brengen, gebruiken we twee belangrijke benchmarks: HDTune 3.1 en PCMark Vantage. De eerste is een zogenaamde synthetische benchmark en geeft ons low-level resulaten. We meten zowel voor lezen als geschreven de doorvoersnelheid (minimaal, maximaal en gemiddeld) en de gemiddelde toegangstijd. PCMark Vantage is een uitstekende benchmark om real-life prestaties van een harde schijf in kaart te brengen. De benchmark simuleert de harde schijf activiteit van diverse applicaties, waaronder het opstarten van Windows, het laden van game levels, het uitvoeren van een virus scan, en zo verder. Op basis van de resultaten van de verschillende onderdelen wordt er tevens een algemene totaalscore bepaald. Deze PCMark HDD-score is de beste manier om de daadwerkelijke prestaties van een harde schijf in één getal te vangen.

Naast de benchmarks hebben we van veel schijven ook het stroomverbruik en de geluidsproductie gemeten. Dat laatste vond plaats in een geluidsarme doos op een afstand van 10 centimeter. Deze resultaten hebben we alleen voor de speciaal voor dit artikel nieuw geteste schijven. In alle grafieken zijn de 3,5 inch schijven blauw en de 2,5 inch exemplaren rood.


Vergelijken

In deze review besproken 58 producten

  Meer producten (58)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*