Vergelijkingstest: 58 harde schijven

Schijvenparade

Door


Inleiding

Fabrikanten van harde schijven hebben het moeilijk. Op geen enkel product binnen de PC zijn de marges zó flinterdun. De meeste consumenten willen simpelweg "zo veel mogelijk Gigabytes voor zo weinig mogelijk geld". De grote systeembouwers weten dat en spelen de verschillende fabrikanten op een handige manier tegen elkaar uit. Die proberen dan ook andere markten aan te boren, maar dat gaat niet bij iedereen even soepel.

Alleen Samsung speelt een rol van betekenis in de markt van SSD’s, de moderne op geheugenchips gebaseerde drives die steeds meer marktaandeel van de harde schijf inpikken. Hitachi lijkt de SSD-boot geheel te missen. Van Seagate (ook eigenaar van het merk Maxtor) ging lang het gerucht dat het Sandisk wilde overnemen, maar inmiddels produceert het sinds september SSD’s via een andere weg. Western Digital breidde zijn belang in SSD fabrikant Silicon Systems uit naar een volledige overname, heeft heel wat patenten op dit gebied en introduceerde onlangs zijn eerste SSD voor consumenten, zij het met wat tegenvallende prestaties. Western Digital is wel steeds succesvoller met het verkopen van retail-producten als externe harde schijven en mediaspelers. Hoe het ook zij; op de markt voor interne schijven gaat de hevige concurrentiestrijd onverminderd door.


Western Digital's eerste SSD viel wat tegen.

Opslag

Hoewel de SSD steeds meer marktaandeel weet te winnen, zeker in laptops, blijven traditionele harde schijven onverminderd populair. Dat is niet zo vreemd: voor de opslag van grote hoeveelheden data is er eigenlijk geen alternatief. Zelfs de goedkoopste SSD’s kosten nog altijd zo’n 2 euro per Gigabyte. Harde schijven zijn er al vanaf 6,4 cent per Gigabyte. Tel uit je winst! Wie bijvoorbeeld complete collecties HD-films wil opslaan, kan echt niet om een traditionele harde schijf heen.

Om de prijs per Gigabyte zo laag mogelijk te houden, investeren harde schijf fabrikanten veel in nieuwe technologieën om zoveel mogelijk data op een bepaald schijfoppervlak op te slaan. De nieuwste harddisks werken met platters van 500 GB. Zo’n platter is de magnetische schijf binnen de harddisk waarop de data wordt opgeslagen. In de nieuwste modellen met 2 terabyte opslag, worden vier van deze 500 GB platters gebruikt. De vorige generatie platters bevatte 250 of 334 Gigabyte en wordt ook nog veelvuldig gebruikt.


Vergelijken

In deze review besproken 58 producten

  Meer producten (58)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*