Dell TechCamp verslag

Hands-on met nieuwste zakelijke Dell notebooks

Door


Dell Latitude XT2

De XT2 is een tablet in wat we inmiddels de klassieke zin van het woord mogen noemen: een notebook met 180 graden draaibaar scherm, dat plat neergeklapt kan worden om vervolgens met vinger of pen te besturen. In theorie het ideale gereedschap voor journalisten, maar ook voor medische professionals of bijvoorbeeld opzichters in de bouw. In de praktijk blijken deze apparaten toch vaak een compromis: enerzijds te zwaar om op de arm te houden, anderzijds niet krachtig genoeg om alle gewenste toepassingen te draaien. De XT2 moet deze bezwaren overkomen en we moeten zeggen, onze eerste indruk is positief. Het gewicht blijkt prettig aan de lage kant en bedraagt 1,64 kilo met 4-cel accu en 1,72 kilo met 8-cel accu.

Dat wil niet zeggen dat deze notebook ondermaats is qua prestaties, want met een Intel Core 2 Duo U9600 ULV processor op 1,6 GHz en 3 GB geheugen is de basis best in orde. Van die 3 GB is 2,89 GB beschikbaar voor het besturingssysteem, de grafische kaart snoept er kennelijk een beetje vanaf. Een 64 GB SSD van Samsung zorgt voor een extra snelheidsboost. Ook qua aansluitingen is deze tablet opvallend compleet: 3 x USB, 1 x eSATA/USB, een ExpressCard 54, SD geheugenkaartlezer, audio-aansluitingen en VGA-uitgang. Helaas ontbreekt een digitale video-uitgang. Wel aanwezig is FireWire, een aansluiting die we steeds minder zien op notebooks en een opvallende keuze in een zakelijk model. Het besturingssysteem is, zoals op de meeste Latitude modellen, Windows 7 Professional, in dit geval in de 32-bit uitvoering.

De netwerkmogelijkheden zijn zeer compleet met gigabit ethernet, WiFi 802.11n middels een Intel 5300 adapter en Bluetooth 2.1. Bovendien is er een geïntegreerde SIM-kaart lezer voor internettoegang via 3G.

Hoewel de XT2 uit plastic is opgetrokken voelt hij redelijk stevig aan. Het 12 inch grote scherm heeft een resolutie van 1280x800 beeldpunten, wat we niet vaak meer zien maar voor een model als dit absoluut de voorkeur verdient. Onderaan dat scherm treffen we een vingerafdruksensor voor authenticatie en drie knoppen naast een fraai blauw verlichte aan/uit-knop. Hiermee kan je snel de notebook vergrendelen, de schermoriëntatie direct wijzigen van landschap- naar portretstand en terug en direct de Dell-specifieke instellingen wijzigen.

Voor de bediening zijn een touchpad en een trackpoint aanwezig, een dubbele muisuitvoering die we vaker zien op zakelijke modellen van Dell. Het draait echter natuurlijk om de bediening van het aanraakscherm en die is lang niet slecht. Het scherm reageert zowel op vingerbediening als op het gebruik van een pen (stylus) - de cursor verandert dan automatisch van een pijltje in een puntje - het scherm reageert snel en precies.

Vermeldenswaard is dat het scherm een bovengemiddeld goede kijkhoek heeft, beter bijvoorbeeld dan de hiervoor besproken Latitude 13, met name horizontaal zien we minder kleur- en helderheidsverschuivingen dan normaal gesproken. Verticaal is het minder goed, maar voor gebruik in portretmodus is natuurlijk juist die horizontale kijkhoek heel belangrijk - en die is zoals gezegd prima. Ook prettig is dat het verwerken van aanraakbediening niet heeft geleid tot een zichtbaar lager contrast of een spiegeleffect, ook zaken die we vaak gezien hebben bij dit type notebooks en die het gebruikplezier niet verhogen.


Waar hier een oranje dopje zit, bevindt zich normaal gesproken de stylus.

Opvallend is dat de aan de voorzijde geplaatste batterij niet helemaal strak aansluit, er zit een fractie van een millimeter speling in de constructie. Dat kan liggen aan het exemplaar, maar ook aan de bijzondere constructie van de accu. Die is namelijk in twee delen opgesplitst, met in het midden een uitsparing die over de harde schijf (in dit geval de SSD) valt. De onregelmatige vorm zal de strakke aansluiting enigszins bemoeilijken.

Kortom, de XT2 is potentieel een zeer interessante tablet PC, waarbij vooral het prijskaartje een drempel zal vormen voor geïnteresseerde gebruikers.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*