35 USB-sticks van 16 GB of meer vergelijkingstest

Groots met kleine afmetingen

Door


Inleiding

De laatste keer dat we op Hardware.Info in een vergelijkingstest aandacht besteedden aan USB-sticks is alweer een flinke tijd geleden. Destijds waren sticks met een capaciteit van 4 GB mainstream. De laatste maanden is de prijs per gigabyte echter weer hard gedaald. Inmiddels koop je al een stick met een capaciteit van 16 GB voor ruim minder dan 40 euro. Ook 32 GB sticks zijn prima betaalbaar geworden. Dat betekent dat je tegenwoordig zeer veel data in je broekzak kunt meenemen, zonder een idioot grote investering te hoeven doen.

Populair

De populariteit van de USB-stick blijft maar toenemen. Waar het flashgeheugen sowieso al de rol van de traditionele diskettedrive had overgenomen, blijkt de USB-stick met de huidige capaciteiten en prijzen ook de DVD-brander werkeloos te maken. Fabrikanten van lege DVD'tjes geven schoorvoetend toe dat die markt helemaal is ingestort: wie tegenwoordig bestanden wil transporteren doet het óf via internet, óf via een USB-stick óf via een externe harde schijf. Het branden van een DVD'tje zodra je een film hebt gedownload is er bij de meesten niet meer bij. Om vergelijkbare reden is het branden van Blu-ray schijven überhaupt nooit van de grond gekomen: de media zijn te duur in verhouding tot de capaciteit.

Vrijwel iedere Nederlander heeft inmiddels wel een USB-stick aan z'n sleutelbos of in z'n tas. Niet alleen zijn de sticks handig om data van de ene naar de andere PC te transporteren, het is minstens net zo prettig om altijd je persoonlijke bestanden bij je te hebben. Met de huidige capaciteiten zijn USB-sticks ook steeds handiger om back-ups van de documenten of foto's op je PC te maken: een kopietje maken op je stick en die dan op een veilige plek leggen.

Prestaties

Met het toenemen van de capaciteit worden de prestaties van USB-sticks echter steeds belangrijker. De schrijfsnelheid bij gebruik van grote bestanden loopt bij de geteste USB-sticks uiteen van 4,27 megabyte per seconde tot 25,7 MB/s. Wanneer je een 16 GB stick helemaal vol wil kopiëren met grote bestanden betekent dat op z'n minst dat je een kleine 10 minuten geduld moet hebben, maar bij de langzaamste stick duurt het ruim een uur. Bij bestanden ter grootte van digitale foto's lopen de verschillen nog meer uit elkaar en er is zelfs een stick die slechts 1 MB/s presteert. Je mag dan ruim vier uur wachten eer je een USB-stick hebt gevuld met foto's! De snelste doet het in een dik kwartiertje. Aanzienlijke verschillen, die je bij aanschaf van een stick graag een paar euro meer doen investeren. Tel uit je winst!


Vergelijken

In deze review besproken 35 producten

  Meer producten (35)  

Lees ook deze usb-stick artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*