9 UPS-apparaten vergelijkingstest

Altijd stroom!

Door


Overspanningsbeveiliging

UPS apparaten bieden naast noodstroomvoorziening nog een functie, namelijk beveiliging tegen overspanning. Hoewel de infrastructuur in Nederland vrij goed is, kan het altijd gebeuren dat bijvoorbeeld door blikseminslag een spanningspiek op het elektriciteitsnet ontstaat. Veel elektronische apparatuur kan hier niet tegen en zal, afhankelijk van de intensiteit en duur van de piek, beschadigd raken. Om dit te voorkomen, bevatten UPS'en vrijwel altijd ook een circuit dat dergelijke spanningpieken kan ondervangen, zij het gedurende een zeer korte tijd. Omdat spanningspieken niet alleen op het elektriciteitsnet maar ook bij telefoon- of netwerklijnen kunnen optreden, is vaak ook hiervoor een beveiliging ingebouwd. Hiervoor heeft de UPS dan een ingang die op het telefoonnet of het netwerk aangesloten wordt, en een beveiligde uitgang die naar de PC gaat. Niet alle UPS'en bieden beide aansluitingen en ook geldt dat niet alle UPS apparaten spanningsbeveiliging op de 220 Volt aansluitingen bieden.

Connectie met de PC

Alle UPS apparaten kunnen aan de PC gekoppeld worden. Middels meegeleverde software is vervolgens de status van de UPS uit te lezen, wat een aardig extraatje is. De dataverbinding met de PC is echter voornamelijk bedoeld om bij spanningsuitval automatisch de openstaande bestanden op te slaan en de PC na een bepaalde tijd netjes af te sluiten. Dit voorkomt dat wanneer de batterij leeg raakt, de PC alsnog plotsklaps uitvalt. Vrijwel alle geteste apparaten worden middels de PC verbonden via USB, de twee UPS'en van Eminent bieden echter alleen een seriële aansluiting. Voor thuisgebruik is dat niet meer van deze tijd, steeds meer PC's zijn immers niet meer voorzien van een dergelijke aansluiting. In serveromgevingen is het een kleiner nadeel, en de rackmount uitvoering alleen al geeft aan dat de modellen van Eminent daarvoor bestemd zijn.

APC Back-UPS RS 550VA
De meeste UPS'en maken gebruik van IEC 320 C13 euro-aansluitingen.

Netaansluiting

Ook op het gebied netaansluitingen zijn er verschillen. Alleen de EP850 van FSP maakt gebruik van normale stekkerdozen met randaarde (type CEE 7) terwijl andere zijn uitgevoerd met zogenaamde IEC 320 C13 euro-aansluitingen. Dat is de omgekeerde versie van de kleine driepolige aansluiting die je op bijvoorbeeld de PC-voeding terugvindt. Vroeger werd deze ook op AT-voedingen gebruikt om de monitor vanaf de PC door te lussen. Het voordeel van dit type aansluiting is dat deze lekker compact is, het nadeel is echter dat er sinds het verdwijnen van de AT-voeding vrijwel geen gebruik meer van gemaakt wordt. Heeft je bijvoorbeeld een monitor met een vast snoer met Eurostekker, of een ander apparaat met een adapter, dan wordt het lastig om deze op een UPS met alleen IEC 320 C13 aansluitingen aan te sluiten. Bovendien geldt bij alle UPS'en met IEC 320 C13 aansluitingen die we in deze test tegenkomen dat er minder snoeren meegeleverd worden dan er aansluitingen op het apparaat zijn. Wil je meer apparaten aansluiten, dan moet je dus zelf op zoek naar extra snoeren, of naar een speciaal verloopsnoer dat uitkomt in een normaal stekkerblok met randaardecontacten.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*