9 UPS-apparaten vergelijkingstest

Altijd stroom!

Door


De test

Wij hebben de UPS'en uiteraard aan een praktijktest onderworpen. Na ze eerst gedurende twee dagen aan netspanning te hebben gehangen, hebben we alle apparaten op een PC met een normaal energieverbruik aangesloten. Hiervoor hebben we gekozen voor een bescheiden Core 2 Duo PC met een 19 inch LCD monitor, de samen 195 Watt gebruiken bij het weergeven van de Windows desktop. Vervolgens hebben we de UPS'en middels een seriële poort of USB-verbinding op de PC aangesloten en de bijbehorende software geïnstalleerd. Tussen de PC en de monitor enerzijds en de UPS anderzijds plaatsten we bovendien een multifunctionele stoomverbruiksmeter, waarmee we onder andere het afgegeven voltage konden aflezen. Hierna hebben we de stekker uit de UPS getrokken en gemeten hoe lang de PC bleef werken voordat deze door de UPS werd afgesloten. In alle gevallen hebben we hierbij de standaardinstellingen van de UPS-software gebruikt. De resterende capaciteit van de UPS is daarbij dus afhankelijk van de software.

Als extra test hebben we alle modellen ook nog een keer getest door een 100 Watt lamp – een belasting met ideale fase-aansnijding – op de UPS aan te sluiten en deze te laten branden totdat de UPS 'echt' uitviel. Hiermee kunnen we precies meten hoeveel energie er daadwerkelijk uit het apparaat te halen is. Daarnaast hebben we ook gemeten welk voltage de UPS levert, zowel bij normaal beschikbare netspanning als wanneer de UPS zelf voor de spanningstoevoer zorgt.

Als laatste hebben we gekeken wat het eigen verbruik van de testdeelnemers is. Bij een volledige opgeladen accu hebben we gemeten wat het opgenomen vermogen van de apparaten is. Omdat in alle gevallen een spanning op de omvormers en het laadmechanisme blijft staan, is het verbruik van sommige UPS apparaten aanzienlijk. Omdat een UPS in de regel 24 uur per dag aan staat, kan je er vanuit gaan dat elke Watt op jaarbasis zo'n twee euro aan elektriciteitskosten betekent.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*