9 UPS-apparaten vergelijkingstest

Altijd stroom!

Door


Inleiding

In Nederland mogen we ons gelukkig prijzen met een redelijk betrouwbaar elektriciteitsnet. Stroomuitval is dan ook vrij ongebruikelijk, maar je zult zien dat het precies gebeurt wanneer je net in een belangrijk document bezig bent dat nog niet was opgeslagen. Een UPS biedt dan uitkomst.

Uninterruptible Power Supply, waarvoor UPS de afkorting is, zouden we in het Nederlands kunnen vertalen als "Ononderbroken Spanningsvoorziening". Daarmee zegt de naam meteen wat een UPS doet: ervoor zorgen dat de PC van spanning voorzien blijft op het moment dat de stroom om welke reden dan ook uitvalt.

Een UPS biedt je bij stroomuitval voldoende tijd om je werk op te slaan en de PC netjes af te sluiten. UPS apparaten worden traditioneel vooral in bedrijfsmatige omgevingen gebruikt, maar ook daarbuiten kan een UPS goed van pas komen, bijvoorbeeld als je thuis werkt. Wij doken in de wereld die UPS heet en zochten uit waar de verschillen zitten en welk apparaat voor thuis het meest geschikt is.

Eminent UPS 1600VA Rack

Accu

Alle UPS apparaten beschikken over een ingebouwde batterij die ervoor moet zorgen dat de aangesloten apparatuur een aantal minuten kan blijven draaien als de stroom uitvalt. Hoe hoger de capaciteit van de gebruikte accu, hoe langer de tijd die er gewerkt kan worden.

Uiteraard leveren de gebruikte accu's geen 220 Volt wisselspanning, maar worden er bij kleinere UPS apparaten over het algemeen loodaccu's gebruikt die 12 Volt leveren en een capaciteit hebben van zo'n 8 Ah. Dat wil zeggen dat de accu gedurende één uur 8 Ampère kan leveren bij 12 Volt spanning. Als het gevraagde amperage hoger is, loopt de gebruikstijd uiteraard terug.

De accu is echter niet het enige wat van belang is voor de werking van de UPS. Om van de 12 Volt gelijkspanning die de accu levert een 220 Volt wisselspanning te maken beschikt een UPS over een transformator. De capaciteit van die transformator bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel vermogen de UPS kan leveren. Vaak wordt het vermogen van een UPS echter aangegeven als Volt-Ampere, waarmee de maximale theoretische vermogensafgifte wordt weergegeven. De maximale belasting in Watt is vrijwel altijd een stuk lager, gemiddeld op zo'n 60% van de VA-rating. Dat heeft te maken heeft met de fase-aansnijding van computerapparatuur.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*