nVidia GeForce GTX 580 review

Sneller, maar ook koeler en stiller dan de GTX 480

Door


nVidia GeForce GTX 580

Welke woorden komen het eerst bij je op, wanner we spreken over nVidia's GeForce GTX 480? Snel zal er zeker tussen zitten, maar ook stroomslurpend, lawaaiig en te laat passen netjes in het rijtje. Hoewel nVidia eind maart met de GTX 480 de snelste single-GPU videokaart ter wereld introduceerde (klik hier voor onze oorspronkelijke test) waren de reacties op z'n zachtst gezegd lauwtjes. De benchmarkresultaten waren prima - al hadden we op wat meer gehoopt - maar werden overschaduwd door de genoemde minpunten. Dat de GTX 480 in eerste instantie zeer slecht verkrijgbaar was en bovenal veel te duur, werkte ook niet echt mee aan de populariteit. Tijdens nVidia's GPU Technology Conference afgelopen september, biechtte nVidia's hoogste baas op wat de problemen waren waardoor de Fermi-chip veel te laat op de markt was komen. Bij hetzelfde evenement kregen we ook voor het eerst de codenaam van de volgende nVidia GPU-architectuur te horen: Kepler, gepland voor eind 2011. Tijdens die aankondiging sprak nVidia direct ook over een "mid-life kicker" die de tijd tussen Fermi en Kepler zou gaan opvullen.

Die zogenaamde "mid-life" kicker heeft nVidia vandaag geïntroduceerd: de GeForce GTX 580 gebaseerd op de GF110. Ondanks wat je op basis van de naam zou verwachten, hebben we niet van doen met een geheel nieuwe generatie. De GF110 is in feite een gereviseerde en geoptimaliseerde GF100, de chip van de GTX 480. Maar juist omdat nVidia de prestaties niet alleen heeft verhoogd door de klokfrequenties en het aantal core te verhogen, maar ook door architecturele optimalisaties, vindt men de nieuwe naamgeving in de 500-reeks te rechtvaardigen. Die 500-reeks zal de komende maanden volgens nVidia ook uitgebreid worden met videokaarten in verschillende prijsklassen. Stuk voor stuk met geoptimaliseerde chips: men beloofde ons geen rebranding-trucs meer toe te passen. 

nVidia stelde zich bij de GeForce GTX 580 twee doelen: allereerst de snelste single-GPU videokaart nóg sneller maken en daarnaast de genoemde nadelen van de GTX 480 (te heet, te luidruchting, ...) op te lossen. Of dat gelukt is? Wij zochten het uit...

Nvidia GeForce GTX 580
nVidia GeForce GTX 580


In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

EVGA GeForce GTX 580 1536MB

Nvidia GeForce GTX 580, 772 MHz, 1536 MB

Specificaties

Nvidia GeForce GTX 580

GF110, 512 cores, 772 MHz, 1536 MB, 384 bit, DirectX 12 fl 11_0, PCI-Express 2.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*