AMD Radeon HD 6970 / 6950 review

Hoe presteert Cayman ten opzichte van de nVidia GeForce GTX 570 en 580?

Door


Inleiding

Eind oktober introduceerde AMD de Radeon HD 6870 en 6850 videokaarten. Opvallend was de keuze om deze nieuwe kaarten qua prijs en prestaties onder het niveau van de Radeon HD 5800 kaarten te positioneren, terwijl de naamgeving leek aan te geven dat het om directe opvolgers ging. Officieel was de reden dat de 3800 en 4800 kaarten in het verleden ook goedkoper waren en dat dus de 5800 reeks en niet de nieuwe 6800 kaarten de uitzondering waren. Het is echter moeilijk te geloven dat het puur toeval is, dat de nieuwe AMD kaarten daardoor uitstekend recht tegenover de populaire GeForce GTX 460 te positioneren zijn. Hoe het ook zij, door de positionering van de twee nieuwe kaarten bleef er een ruimte over aan de bovenkant van AMD's productaanbod. Direct werd beloofd dat deze spoedig zou worden ingevuld met de Radeon HD 6950 en 6970 kaarten, gebaseerd op de nieuwe Cayman GPU. Oorspronkelijk zouden deze nieuwe kaarten eind november al op de markt moeten komen, maar om onduidelijke redenen heeft het project een paar weken vertraging opgelopen. Vandaag is het echter eindelijk zo ver en wordt duidelijk wat AMD voor ons in petto heeft.

De AMD Radeon HD 6950 en 6970 zijn zoals geschreven gebaseerd op een nieuwe GPU met de codenaam Cayman. Aangezien de kaarten uit dezelfde generatie komen als de in oktober uitgebrachte 6850 en 6870, vinden we alle nieuwe eigenschappen van die kaarten ook terug bij de kaarten die vandaag op de markt komen. Om de belangrijkste zaken nog eens kort op te sommen: de nieuwe UVD3 video decoder, ondersteuning voor DisplayPort 1.2 en HDMI 1.4a, de ondersteuning voor 3D-schermen dankzij AMD HD3D en de nieuwe morpholical anti-aliasing methode.

Toch is Cayman méér dan een grotere en snellere Barts-chips. Zo is de interne architectuur van de GPU drastisch onder handen genomen. Verder bevat Cayman een nieuwe functionaliteit die Barts moest missen: AMD PowerTune. 

In deze review doen we alle eigenschappen van de Cayman chip uitgebreid uit de doeken en vertellen we je natuurlijk tot in detail welke prestaties je van de nieuwe kaarten mag verwachten.


Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*