Intel Core i7 2600K, i5 2500K, i5 2300 Sandy Bridge review

Alles over Intels nieuwe Sandy Bridge processors inclusief uitgebreide test

Door


Inleiding

Het nieuwe jaar is krap drie dagen oud en toch zal deze derde dag van januari voor Intel vermoedelijk de belangrijkste dag van het jaar zijn. Vandaag introduceert Intel haar nieuwste generatie Core i3, i5 en i7 processors, codenaam Sandy Bridge. En dat pakt het direct voortvarend aan, want de nieuwe generatie CPU's is per direct beschikbaar voor zowel notebooks als desktops.

Voor desktops komt Intel met een volledige lijn Core i7, Core i5 en Core i3 processors, gebruikmakend van een nieuwe Socket 1155 processorvoet. Kijken we naar de positionering en prijzen, dan worden deze nieuwe processors de opvolgers van de bestaande processors met Socket 1156 voet. Voor high-end desktops, het marktsegment waar Intel nu de Socket 1366 Core i7 processors aanbiedt, moeten we nog iets langer wachten op Sandy Bridge chips. Voor notebooks introduceert Intel eveneens een complete lijn nieuwe CPU's. De komende maanden zullen bestaande laptops met Core i3's, i5's en i7's langzaam uitfaseren en plaatsmaken voor exemplaren met de nieuwe processormodellen. Desktop- en laptopmodellen bij elkaar opgeteld introduceert Intel vandaag niet minder dan 29 nieuwe processors!

De afgelopen maanden zijn de nieuwe CPU's al veelvuldig in het nieuws geweest, dus voor de meeste Hardware.Info lezers zal het geen verrassing meer zijn dat deze nieuwe generatie vandaag het levenslicht ziet. In deze uitgebreide review doen we niet alleen de technologie van de Sandy Bridge processors nog eens uitgebreid uit de doeken, het belangrijkste is natuurlijk dat we uitgebreid de prestaties van Intels nieuwe processors analyseren.

Intel Core i7 2600K

Sandy Bridge is de nieuwste "tock" in Intels inmiddels befaamde tick-tock strategie, waarmee Intel zichzelf ten doel stelt om iedere jaar om-en-om ofwel een nieuw productieprocedé ofwel een nieuwe processorarchitectuur te introduceren. Vanwege het feit dat Intel tegenwoordig de CES beurs als ideaal platform voor het introduceren van producten ziet, is het traditionele introductiemoment verschoven van het eind van het jaar naar het begin van het volgende jaar. Misschien wel zo handig voor de handel, die de kerstperiode zo volledig kan benutten voor het verkopen van bijna verouderde modellen.

Het feit dat we dit jaar met een tock van doen hebben en dus met een nieuwe architectuur, geeft wel aan dat de nieuwe processors een aantal radicale vernieuwingen aan boord hebben. De allerbelangrijkste is dat bij Sandy Bridge de CPU en de geïntegreerde GPU voor het eerst daadwerkelijk in één chip zitten. Maar we zouden de Sandy Bridge architectuur tekort doen wanneer we alleen daarnaar zouden kijken. Zaken als een geoptimaliseerde turbo-modus, gereviseerde execution units en nieuwe zogenaamde AVX-instructies zorgen ervoor dat de nieuwe processors een hele klap sneller zijn dan hun voorlopers. Wie z'n nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en direct doorklikt naar de benchmarks zal dat ook zien. Maar het is natuurlijk minstens zo interessant om te achterhalen hoe Intel die prestatiewinst voor elkaar heeft gekregen...


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Intel Core i5 2300

Socket 1155, 2.8 GHz, 4 cores, 95 W, 32 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews

Intel Core i5 2500K

Socket 1155, 3.3 GHz, 4 cores, 95 W, 32 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews

Intel Core i7 2600K

Socket 1155, 3.4 GHz, 4 cores, 95 W, 32 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*