9 goedkope Socket 1156 moederborden vergelijkingstest

Negen goedkope borden voor Intels vorige generatie CPU's

Door


Inleiding

Wie een goedkoop, op Intel processor gebaseerd systeem wil samenstellen kan helaas nog niet overstappen op het nieuwe Sandy Bridge platform. Nog afgezien van de problematiek die er op dit moment is met de Sandy Bridge processors zijn er geen écht goedkope moederborden (het aantal borden met een gemiddelde prijs onder de € 90 is erg laag) maar bovenal zijn er nog geen écht goedkope processors met de nieuwe Socket 1155 processorvoet. De goedkoopste daadwerkelijk verkrijgbare Socket 1155 processor is de Core i5 2300 en die kost gemiddeld zo'n € 172. Zelfs wanneer binnenkort de Sandy Bridge gebaseerde Core i3's op de markt komen, zal het goedkoopste model een gemiddelde prijs van boven de € 120 hebben.

Hoe anders is dat bij het bestaande Socket 1156 platform. Daar zijn moederborden met prijzen rond de € 70 à € 80 geen uitzondering en is er ruimere keuze voor wat betreft goedkopere CPU's. De Pentium G6950, toch echt geen langzame chip, koop je al voor gemiddeld € 80 en de verschillende Core i3's hebben allen een prijs vlak boven de € 100. 

Voor wie een simpel systeempje wil bouwen om op te internetten of een betaalbaar HTPC'tje wil samenstellen, en wel de keuze maakt voor een Intel processor blijft Socket 1156 in ieder geval nog de komende maanden de enige juiste keuze. Voldoende reden voor ons om eens een aantal goedkope Socket 1156 moederborden te testen, lees: met een gemiddelde prijs beneden de € 85. De verschillende fabrikanten stuurden ons negen modellen.

Eenheidsworst

Wat opvalt is dat Intel haar Socket 1156 chipsets klaarblijkelijk dusdanig duur verkoopt, dat het voor de verschillende fabrikanten moeilijk is om extreem goedkope borden (lees: rond de € 50 of minder) met deze toch nog relatief moderne socket op de markt te brengen. We zien dan ook veel eenheidsworst bij deze categorie: de negen geteste exemplaren lijken zeer veel op elkaar en verschillen alleen op kleine details. Leuke extra features, zoals bijvoorbeeld USB 3.0 aansluitingen, komen we in het geheel niet tegen.


Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*