Noctua NH-C14 en Scythe Susanoo review

Twee top-down koelers getest

Door


Inleiding

Noctua en Scythe zijn twee merken die wel weten hoe ze een opmerkelijke koeler moeten maken. Neem bijvoorbeeld de Noctua NH-D14, een gigantische koeler die ruim 1200 gram weegt. De twee 14 cm fans zorgen voor een flinke luchtverplaatsing en kunnen daardoor ook met relatief weinig toeren draaien, zodat de geluidsproductie binnen de perken blijft. Ook Scythe heeft laten zien flink te kunnen uitpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Ninja 3- of Rasetsu-koelers.

Beide merken hebben nu echter weer een nieuw paradepaardje. Zo bracht Noctua de NH-C14 uit. Deze lijkt veel op een NH-D14, maar dan horizontaal gelegd. Scythe introduceerde de Susanoo, werkelijk een beest van een koeler. Buiten het feit dat ze groot, zwaar en zeer opvallend zijn, bedraagt voor beide de gemiddelde prijs 83 euro. Ook zijn ze allebei volgens het top-down principe opgebouwd.

Scythe Susanoo
Scythe Susanoo

Testprocedure

Om de koelcapaciteit van de processorkoelers te meten, hebben we gebruik gemaakt van de door Hardware.Info ontwikkelde testopstelling. Deze bestaat uit een vermogensweerstand die, gevoed door een variabele spanningsbron, elk gewenst vermogen aan warmte kan opwekken. Op die manier is de testsituatie nauwkeurig reproduceerbaar, iets wat bij een processor niet mogelijk is. Recent is de oppervlakte van de vermogensweerstand kleiner gemaakt. Zodoende liggen de afmetingen van dit oppervlak dichter bij die van een Intel Socket 1156-processor. Hierdoor zijn de behaalde scores op het oude platform niet meer vergelijkbaar met die worden behaald op het nieuwe platform. We hebben dan ook de afgelopen weken een groot aantal koelers opnieuw getest.

De koelers worden getest bij belastingen van 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140 en 160 Watt. Om de test volledig te maken, voeren we deze cyclus twee keer uit: een keer terwijl de processorfan op lage en een keer wanneer deze op hoge snelheid draait, dat wil zeggen op 7 en 12 volt. We stoppen de test echter wel op het moment dat de temperatuur boven de 100 graden uitkomt. In dat geval noteren we voor die koeler dan ook geen waarde. De omgevingstemperatuur wordt zowel bij hoge als lage snelheid genoteerd en vervolgens worden alle waardes genormaliseerd naar twintig graden. De geluidsproductie is gemeten in een geluiddichte box. De koeler is vervolgens op exact 10 cm afstand van de geluidsmeter geplaatst en gedurende 30 seconden is het geluidsniveau gemeten. Deze meting is met de fan op zowel hoge als lage snelheid gedaan.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Noctua NH-C14

Socket 1150/1151/1155/1156, 1021 gram, 140 mm

Specificaties Testresultaten Reviews

Scythe Susanoo

Socket 1150/1151/1155/1156, 1627 gram, 10 mm

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

49,99 €

gem. 62,95 €
3 shops, 2x voorraad

Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*