42 2.5/3.5 inch harde schijven vergelijkingstest

42 schijven van 500 GB tot en met 3 TB

Door


Inleiding

Hoewel de SSD met een opmars bezig is, moet je voor veel opslag voor relatief weinig geld nog altijd bij de traditionele harde schijf zijn. Hardware.Info testte 42 modellen, zowel in 2.5-inch als 3.5-inch formaat.

Ga op zoek naar een SSD en je zal constateren dat een goed presterend model minstens anderhalve euro per gigabyte kost. SSD's van zo'n 120 GB zijn daarmee nog wel betaalbaar, maar hogere capaciteiten zijn er voornamelijk voor de lucky few. In deze tijd van HD-video-opnames is 120 GB hooguit leuk om je besturingssysteem en je belangrijkste programma's op te slaan. Je mediacollectie moet wel erg beperkt zijn, wil deze passen op een doorsnee SSD.

Om die reden blijft een traditionele harde schijf de betere keuze voor dataopslag. Bij de voordeligste schijf in deze test betaal je omgerekend zo'n 3,5 cent per gigabyte. Een fractie dus van de prijs van een SSD. Harde schijven zijn dan ook vele malen trager, vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor een combinatie. Een SSD voor de programmatuur en één of meerdere harde schijven voor de opslag van alle data.

De verschillende fabrikanten van harde schijven hebben de laatste maanden veel nieuwe modellen op de markt gebracht. Dat gebeurde enerzijds gewoon door de continu toenemende datadichtheid van schijven, maar anderzijds ook vanwege de opkomst van de Serial ATA-600-interface. Tijd om weer eens een groot aantal schijven te testen, zowel exemplaren voor desktops (3,5 inch) als exemplaren voor notebooks (2,5 inch).

Dankzij Informatique.nl konden wij aan de slag met 42 verschillende modellen, waarvan 12 bedoeld voor notebooks en 30 voor desktops. In deze laatste categorie hebben we ons primair gericht op schijven met een capaciteit van minimaal 1 TB. Ter volledigheid hebben we ook aan handvol populaire schijven met een lagere capaciteit meegenomen.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij medewerking van


Vergelijken

In deze review besproken 42 producten

  Meer producten (42)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*