21 330-450 Watt voedingen review

Instapvoedingen voor basis-PC's

Door


Inleiding

High-end processors en videokaarten vragen doorgaans méér vermogen, maar de doorsnee-PC is anno 2011 zuiniger dan enige jaren geleden. Voor veel doeleinden is een bescheiden voeding dan ook voldoende. Helaas richten de fabrikanten zich maar weinig op dit minder tot de verbeelding sprekende segment. Hardware.Info eert ook het kleine en testte 21 voedingen met een vermogen tot 450 watt.

Als we de user-systemenstatistieken erbij pakken, is duidelijk te zien dat de meest gebruikte voedingen een vermogen van minimaal 520 watt hebben. Gezien de bezoekers van Hardware.Info, die in de regel niet vies zijn van quad-core processors, meerdere videokaarten en harde schijven, is dat niet verrassend: voor hen is 520 watt het vermogen van een instapvoeding.

Voor wie echter een eenvoudiger computer wil bouwen, in een kleiner formaat behuizing, is een dergelijke voeding veel te krachtig. Niet alleen liggen de aanschafkosten hoger, maar de voeding zal ook zelden zijn maximale rendement behalen. Dat rendement (ook wel efficiëntie genoemd) wordt doorgaans behaald bij ongeveer 70% belasting van het maximale vermogen. Zou het om een 400W-voeding gaan, dan ligt de efficiëntiepiek om en nabij een belasting van 280W. Zodoende kan in de praktijk het rendement van voeding A van 400 W toch groter zijn dan dat van voeding B van 800W, terwijl die wellicht absoluut gezien een hoger rendement kan behalen.

Nexus Value 430W
Een 400W voeding is voor menig PC meer dan voldoende.

HTPC

Wie geïnteresseerd is in een krachtig, maar energiezuinig systeem heeft tegenwoordig meer en interessantere opties dan een jaar of drie geleden. Destijds waren energiezuinige processors niet krachtig genoeg om een HD-film, gecodeerd met de op Blu-ray schijven meest toegepaste H.264 codec, snel genoeg te decoderen. Wilde je toch met een relatief energiezuinige processor een HTPC bouwen, dan was een aparte videokaart vereist. Nu is zelfs die losse videokaart niet meer nodig. Processors met een geïntegreerde videochip kunnen de klus al klaren, terwijl je weinig tot niets inlevert op het gebied van videokwaliteit. Het grote voordeel hiervan is het lagere energieverbruik, met bijkomend prettig gevolg dat er minder warmte wordt gegenereerd. Een stille CPU-koeler en één casefan kunnen die warmte doorgaans al prima afvoeren. Daarnaast heeft de opkomst van energiezuinige harde schijven met zeer grote opslagcapaciteit bijgedragen aan een verdere daling van het stroomverbruik van het doorsnee instapsysteem. Al met al volstaat een voeding met rond de 400 watt vermogen niet alleen voor HTPC's, maar ook voor de meeste moderne instap- en zelfs midrange-systemen.


Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*