7 high-end speakersets review

Oorverdovend!

Door


Inleiding

Leek de high-end speakerset een bijna verdwenen fenomeen, opeens stonden er maar liefst zeven bovenmodale luidsprekers voor bij de PC in het Hardware.Info testlab. Na een uitgebreide luistertest kunnen we met voorzichtig optimisme verslag uitbrengen over de situatie in high-end pc-speakerland.

De afgelopen jaren was het een veelgehoorde verzuchting in deze kolommen: de markt voor high-end speakersets voor de PC leek op sterven na dood. Steeds meer mensen kozen voor simpele, compacte sets. De fabrikanten vervingen luxe surround-systemen in de assortimenten door simpeler uitvoeringen met een aantrekkelijke prijs. De focus verschoof echter name naar het 2.1-segment; voor zover er al luxere sets geproduceerd worden, treffen we die dan ook hier aan. Dat constateerden we ook al bij onze vorige test van speakersets. Ook 2.0 ofwel ‘ouderwetse’ stereo-installaties konden enige fraaie toevoegingen verwelkomen, zoals de Creative T2-modellen of de, strikt genomen niet op de PC-gebruiker gerichte, peperdure GLA-55 set van Harman Kardon.

Harman Kardon GLA-55
Veel extravaganter dan de GLA-55 wordt het niet.

Ondertussen bleef er voor liefhebbers van veel vermogen, diepe bassen en trommelvlies-aantastende high-end sets weinig te kiezen over. Creatives S750 set werd na vele jaren trouwe dienst ‘end-of-life’ verklaard, zonder dat een opvolger bekend werd gemaakt. Logitechs Z-5500 was de facto de enige optie voor wie niet de weg van een aparte versterker en surround-speakers wilde inslaan. Ook die set was feitelijk al enige jaren ‘end-of-life’, maar hij verkocht zo goed dat het van oorsprong Zwitserse merk hem bij gebrek aan een vervanger toch maar bleef leveren. Onlangs kwam daar verandering in, tenminste: Logitech introduceerde met de Z906 een set die op papier een waardige opvolger moet zijn. De Z-5500 is op moment van schrijven nog wel te koop, maar kijkend naar het geringe aantal shops dat deze set nog op voorraad heeft is duidelijk dat er binnenkort toch echt een einde komt aan de verkrijgbaarheid van deze extravagante PC-accessoire.

De reden voor de afnemende populariteit van luxe surround-sets laat zich makkelijk duiden: met het groeien van de markt voor PC’s en het mainstream worden van de computer, zijn de eisen van het merendeel der gebruikers ook vereenvoudigd. De hardwareliefhebber die een speakerset van 400 euro een logische aanvulling vindt op zijn systeem van 2000 euro is een minderheid geworden: wie een 499 systeem van de plank haalt bij de Dynabyte of Media Markt, heeft hooguit een paar tientjes over voor speakers. Een set van 100 euro is dan al een luxe extravagantie. Daarnaast is met het verschuiven van de plaats van de PC naar de huiskamer en de sterk afgenomen markt voor desktop systemen ten faveure van notebooks in de meeste huishoudens ook geen plaats voor volumineuze speakers en ettelijke meters aan kabel.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*