Corsair H80 / H100 waterkoelers review

Kant-en-klare waterkoelsets met uitstekende koeling

Door


Conclusie

Tien jaar geleden was waterkoeling dé methode om je processor aanzienlijk koeler te houden dan met luchtkoeling. Sinds de opkomst van CPU-koelers met heatpipes is waterkoeling veel van zijn charme verloren. Tegenwoordig kan een goede luchtkoeler vrijwel net zo goed koelen als een goede waterkoelset, met een vergelijkbare geluidsproductie. Een waterkoelingset is dus al lang geen direct voor de hand liggende optie meer voor wie het beste van het beste wil.

Dat zien we ook bij de Corsair H80 en H100. Beide sets koelen uitstekend, laat daar geen misverstand over bestaan. Bij zware belastingen koelt de H100 zelfs beter dan alle luchtkoelers. Het verschil met de best koelende luchtkoelers is echter vrijwel verwaarloosbaar. De geluidsproductie van beide sets valt een beetje tegen; de combinatie van twee fans en een pomp is zeker niet luidruchtig, maar ook zeker niet stil. Qua efficiëntie scoren zowel de H80 als de H100 zodoende gemiddeld.

Wie de verschillende grafieken combineert, zal echter wel wat interessants zien. In de top van koelinggrafieken op hoge snelheid vinden we luchtkoelers als de Scythe Mine 2, de Spire Thermax Eclipse en de Zalman CNPS9900A. Als we kijken naar de grafiek van de geluidsproductie op hoge snelheid zien we waarom deze koelers zo hoog staan; het zijn stuk voor stuk lawaaimakers. Qua efficiëntie scoren ze zodoende ook allemaal slechter dan de Corsair H80 en H100.

Dat maakt dat we mogen concluderen dat voor wie de allerbeste koeling prioriteit één is (lees: overklokkers), maar het geluid toch zo veel mogelijk wil beperken, beide Corsair sets, en dan met name de H100 als hij in je kast past, aanraders zijn. We moeten de conclusie natuurlijk ook omdraaien: als de allerbeste koeling niet je eerste prioriteit is, koop je voor een lager bedrag ook prima luchtkoelers die misschien een paar graden minder goed koelen, maar wel stiller en goedkoper zijn.

Voor wie in de toekomst wil gaan upgraden naar het Corsair Digital Link systeem, zal de keuze voor de H80 of H100 uiteraard nog meer voor de hand liggen.


Corsair H80 / H100


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Corsair Hydro Series H80

Socket 1150/1151/1155/1156, Socket 2011/2066, 1089 gram, 120 mm

Specificaties Testresultaten Reviews

Corsair Hydro Series H100

Socket 1150/1151/1155/1156, Socket 2011/2066, 1017 gram, 120 mm

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*