AMD Radeon HD 7970 review

Uitstekende prestaties dankzij nieuwe architectuur en 28nm transistors

Door


Video-encoder en GPGPU

Het videogedeelte van de Radeon HD 5000 en 6000 reeks was al uistekend en biedt eigenlijk weinig ruimte tot verbetering. Toch vinden we in de Radeon HD 7970 een belangrijke vernieuwing: AMD heef een hardwarematige H.264 video-encoder in de GPU ingebakken die het VCE ofwel Video Codec Engine noemt. Dat betekent dus dat de GPU video kan coderen, maar dat ook kan doen zonder de shader units in te schakelen. Zo'n hardwarematige encoder is niet uniek: Intel heeft het ook in de geïntegreerde GPU van haar Sandy Bridge processors en noemt het QuickSync. Volgens AMD zorgt een hardwaremarige encoder voor snelle en energiezuinige verwerking van video. Tijdens videobewerken blijven de shaderunits van de GPU zodoende ook beschikbaar om effecten te berekenen.

AMD gaat met softwareontwikkelaars aan de slag om de video-encoder van de Tahiti-chip beschikbaar te maken in diverse softwarepakketten. Naar verluidt zullen partijen als Cyberlink, Arcsoft en Corel de technologie spoedig in hun videobewerkingspakketten ondersteunen. AMD staat open om samen te werken met Open Source videosoftware, maar zegt op dat vlak nog geen stappen te hebben gezet.


De volgende versie van WinZip maakt volgens AMD gebruik van GPU-versnelling.

GPGPU

We schreven hiervoor al dat de nieuwe architectuur van de Radeon HD 7000 serie, Graphics Core Next genaamd, flink is geoptimaliseerd voor GPGPU-berekeningen. Zeker sinds de komst van open standaard OpenCL gaat het het afgelopen jaar vrij hard in de GPGPU-wereld: steeds meer software kan slim gebruik maken van de GPU.

Een van de nieuwste zaken is dat bijvoorbeeld de volgende versie van WinZip gebruik gaakt maken van de GPU. Niet dat wij het gevoel hebben dat er dankzij de vele gratis alternatieven nog zoveel mensen gebruik maken van WinZip, maar het geeft wel aan waar het naar toe gaat.

Interessant is dat AMD een aantal nieuwe instructies aan de GPU heef toegevoegd, waarvan we er één willen uitlichten: SAD ofwel Sum of All Differences. Deze functie geeft het totale verschil van een matrix aan getallen. Dit type berekening wordt toegepast bij zeer veel multimedia applicaties: bijvoorbeeld voor bewegingsdetectie bij videocompressie of voor zaken als gezichtsherkenning. De Radeon HD 7900 kan dergelijke taken nu veel sneller uitvoeren.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AMD Radeon HD 7970

Tahiti, 2048 cores, 925 MHz, 3072 MB, 384 bit, DirectX 12 fl 11_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*