AMD Radeon HD 7970 review

Uitstekende prestaties dankzij nieuwe architectuur en 28nm transistors

Door


Stroombesparing

Bijzonder is hoe AMD in de nieuwe generatie het stroomverbruik van de GPU heeft aangepakt. Allereerst bevat de kaart een digitale sensor die met een nauwkeurigheid van milliseconden de load, het stroomverbruik en de temperatuur van de videokaart in de gaten houdt. Vallen deze waardes ruim binnen de marges, dan kan de GPU zich zelf versnellen om betere prestaties te bieden. Wordt het stroomverbruik juist te hoog, bijvoorbeeld door stresstest software als Furmark en OCCT, dan schakelt de kaart zichzelf terug. Dat veranderen van de prestaties gaat bij de Radeon HD 7000-reeks sneller en in kleinere stappen. Het voordeel is dat de kaart in vrijwel alle gevallen optimale prestaties kan bieden.

De grootste stappen heeft AMD echter gemaakt bij het idle verbruik. Dankzij wat men noemt de ZeroCore Power Technology kan een Radeon HD 7970 kaart zich wanneer het beeld op zwart gaat vrijwel geheel uitschakelen: het resterende verbruik is dan minder dan 3 watt. Bij huidige AMD-kaarten ligt dit idle verbruik net boven de 20 watt. Ook op de 2D Windows desktop is het verbruik lager dan met huidige kaarten, volgens AMD rond de 15 watt.

Die ZeroCore Power Technologie is vooral interessant voor wie Crossfire gebruikt. Heb je op dit moment een opstelling met vier kaarten, dan zullen die idle op de Windows desktop allemaal een dikke 20 watt verbruiken: ruim 80 watt stroomverbruik aan videokaarten, zonder dat je met een intensieve taak bezig bent. Met de Radeon HD 7000 reeks zal één kaart zo'n 15 watt verbruiken voor het 2D-beeld en zullen de andere  drie kaarten vrijwel helemaal uitschakelen naar minder dan 3 watt. Totaal verbruik: zo'n 24 watt.

Bijkomend voordeel: omdat het stroomverbruik zo laag wordt, zullen de ventilators van de tweede en eventuele derde en vierde videokaarten in Crossfire helemaal uitschakelen in 2D-modus. Een enkele videokaart zal zelfs een stilstaande ventilator krijgen als het beeld op zwart gaat.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AMD Radeon HD 7970

Tahiti, 2048 cores, 925 MHz, 3072 MB, 384 bit, DirectX 12 fl 11_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*