AMD Radeon HD 7970 review

Uitstekende prestaties dankzij nieuwe architectuur en 28nm transistors

Door


Conclusie

AMD heeft met de Radeon HD 7970 wat ons betreft een zeer overtuigende videokaart op de markt gebracht. De benchmarks tonen al direct aan dat de Graphics Core Next architectuur een goede zet is: met zware instellingen is het prestatieverschil tussen de Radeon HD 7970 en z'n voorloper de Radeon HD 6970 geregeld een heel stuk beter dan het theoretische maximum van 33,3%. Dat betekent dus dat AMD er bij de nieuwe Tahiti chip veel meer dan voorheen in slaagt om in de praktijk daadwerkelijk bijna alle rekeneenheden nuttig bezig te laten zijn. Voor jou als gamer betekent dat simpelweg veel betere prestaties in games: de Radeon HD 7970 is flink sneller dan de Radeon HD 6970, maar laat ook nVidia's snelste single-GPU videokaart, de GeForce GTX 580, duidelijk achter zich.

In de praktijk zien we dat zo'n beetje alle games prima in Full HD resolutie met alle instellingen op maximaal op de 7970 te spelen zijn. De kaart is ook duidelijk snel genoeg om in z'n eentje menig game op drie Full HD schermen te tonen, zij het dat de hoogste instellingen dan wel meestal te gortig zijn. Er moet een reden overblijven om Crossfire te gebruiken, nietwaar? Maar toch: met een Radeon HD 7970, de verplicht meegeleverde verloopkabels en drie 22" Full HD schermen ben je voor ruim minder dan 1000 euro helemaal klaar om je PC te upgraden naar een EyeFinity setup. Mooi!

De verbeteringen als PCI-Express 3.0, DirectX 11.1, EyeFinity 2.0 en de ingebouwde video-encoder zullen niet direct voor iedereen tastbare voordelen bieden, maar tonen wel aan dat de ontwikkelingen op het vlak van videokaarten niet stil staan. Helemaal indrukwekkend is wat AMD heeft gedaan met het idle stroomverbruik: eindelijk is de aankoop van één of meer high-end videokaarten niet meer direct een aanslag op je energierekening.

Al met al zijn we erg enthousiast over de Radeon HD 7970. Het is op dit moment onmiskenbaar dé videokaart die je als PC gamer wil hebben. Het is nog even afwachten wanneer de kaarten daadwerkelijk uit voorraad leverbaar gaan zijn en wat de uiteindelijke prijs wordt, maar als dat in lijn is met AMD's belofte, kan januari nog wel eens een mooie tijd worden om  je PC te upgraden.

AMD Radeon HD 7970


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AMD Radeon HD 7970

Tahiti, 2048 cores, 925 MHz, 3072 MB, 384 bit, DirectX 12 fl 11_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*