AMD Radeon HD 7970 review

Uitstekende prestaties dankzij nieuwe architectuur en 28nm transistors

Door


Graphics Core Next

De Tahiti GPU en diens toekomstige familieleden maken gebruik van een nieuwe architectuur, die AMD zoals vermeld Graphics Core Next noemt. Dat betekent dat we de bij de Cayman (Radeon HD 6970/6950) geïntroduceerde VLIW4 architectuur al na één generatie mogen uitzwaaien.

In onderstaande afbeelding is de schematische opbouw van de Tahiti chip te zien. De basis van de GPU wordt gevormd door 32 compute units, die zoals we verderop zullen zien elk bestaan uit 64 rekeneenheden. Zo komen we op 32 x 64 = 2048 rekeneenheden ofwel cores ofwel shader units (what's in a name?) binnen de chip. Rondom deze compute units zitten acht render backends. Bovenin vinden we een tweetal geometry engines en rasterizers, verantwoordelijk voor het in pixels omzetten van de driehoeken waaruit een 3D-wereld wordt opgebouwd. Onderin vinden we een groot stuk gedeelde L2-cache en de geheugencontroller: Tahiti bevat een zesvoudige 64-bit geheugencontroller, waardoor geheugenmodules dus met een 384-bit bus kunnen worden aangestuurd.

Door te variëren met het aantal compute units, render backends en geheugencontrollers kan AMD op basis van de architectuur minder complexe GPU's voor toekomstige, goedkopere kaarten in de Radeon HD 7000 reeks maken.

In onderstaande afbeelding zie je de opbouw van zo'n enkele comput unit. De belangrijkste onderdelen zijn vier blokken met elk zestien rekeneenheden die volgens het SIMD (Single Instruction Multiple Data) principe werken: de zestien vectoreenheden voeren altijd gelijktijdig dezelfde instructie uit, maar op andere data. Ieder SIMD-blok heeft 64 kB aan registers. Daarnaast is er nog een blok van 64 kB geheugen om data tussen verschillende SIMD-blokken uit te wisselen. Een kleine L1-cache (rechts in het overzicht) is de toegangspoort tot de door de gehele chip gedeelde L2-cache en daarmee tot het geheugen. Een compute unit bevat verder vier texture filter units: daarvan heeft de Tahiti chip er dus in totaal 128 (32 x 4). Een enkele scalar unit verzorgt de binnen GPU's weinig voorkomende berekeningen met niet-vectorgetallen.

In de afbeelding hieronder zie je de cache architectuur van de chip. Per vier compute units bevat de GPU 16 kB instructie cache en 32 kB data cache. Iedere compute unit heeft zoals gezien 16 kB eigen L1-cache. Alle staan in verbinding met de L2-cache die als buffer voor het geheugen fungeert. Een global data share zorgt ervoor dat alle rekeneenheden gesynchroniseerd kunnen blijven werken.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AMD Radeon HD 7970

Tahiti, 2048 cores, 925 MHz, 3072 MB, 384 bit, DirectX 12 fl 11_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*