AMD Radeon HD 7970 review

Uitstekende prestaties dankzij nieuwe architectuur en 28nm transistors

Door


EyeFinity 2.0

Net als de twee vorige generaties biedt de Radeon HD 7000 serie uiteraard ondersteuning voor EyeFinity, AMD's technologie om maximaal 6 schermen aan te sturen. De beperking dat maximaal twee schermen via VGA, DVI of HDMI kunnen worden aangesloten blijft: voor drie of meer schermen is DisplayPort dus vereist. De komst van zeer goedkope DisplayPort-naar-DVI converters heeft er echter voor gezorgd dat dat geen echte belemmering meer is.

Een andere vernieuwing is dat EyeFinity 2.0 nu de mogelijkheid biedt om naar alle schermen een eigen audiokanaal mee te sturen. Bestaande AMD kaarten kunnen slechts naar één monitor audio te sturen, de rest blijft stil. Dit multipoint audio systeem biedt interessante mogelijkheden. Zo zul je, wanneer je aan videoconferencing doet, bij een multi-monitor setup het geluid van het gesprek ook daadwerkelijk horen vanuit het scherm waarop de applicatie zichtbaar is. In het Windows controlepaneel zul je met EyeFinity 2.0 dus ook net zoveel audioapparaten als aangesloten monitoren zien, eventueel aangevuld met nog een losse (onboard) geluidskaart. Uiteraard kun je zelf instellen welke audio-uitgangen je überhaupt wel en niet wil gebruiken.

Bij de Radeon HD 7970 spreekt AMD over EyeFinity 2.0 waarin sprake is van een aantal verbeteringen. Allereerst is het nu mogelijk om ook drie of meer 3D-schermen te combineren. Daarnaast heeft AMD haar drivers verder geoptimaliseerd. Zo komt er spoedig ondersteuning voor custom resoluties en kun je vanaf de update die gepland staat voor komende februari eindelijk bij een multi-monitor setup zelf kiezen op welk scherm je de Windows taakbalk wil zien. Deze driveraanpassingen komen overigens ook allemaal beschikbaar voor bestaande EyeFinity-videokaarten.

Samsung SyncMaster S27A950D
Bij de Radeon HD 7000 serie kun je drie of meer 3D-schermen als deze Samsung SyncMaster S27A950D combineren.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AMD Radeon HD 7970

Tahiti, 2048 cores, 925 MHz, 3072 MB, 384 bit, DirectX 12 fl 11_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*