IPS- en VA-monitoren review: beter beeld round-up

Als je TN niet goed genoeg vindt

Door


Conclusie

Welke conclusies kunnen we trekken op basis van de in deze review besproken monitoren? Allereerst: een scherm met (potentieel) fatsoenlijke kleurweergave en kijkhoeken hoeft tegenwoordig niet heel veel meer te kosten dan een exemplaar met een TN-paneel. Zeker omdat genoeg TN-schermen ook qua reactietijden geen hoogvliegers zijn, loont het echt de moeite deze modellen met e-IPS of VA-paneel in overweging te nemen, als je op zoek bent naar een nieuw exemplaar. Verder valt op hoezeer de schermen met e-IPS-paneel op elkaar lijken. De verschillen zijn klein, zowel qua kijkhoek als qua stroomverbruik. Voor een groot deel moet je je keuze dan ook laten afhangen van de specifieke aspecten die voor jou van belang zijn: kleurweergave, ergonomie, aansluitingen, etc. Weinig schermen zijn op alle punten goed, maar voor een prijs onder de 250 euro verwachten we dat ook niet.

Toch zijn er duidelijk modellen aan te wijzen die boven het maaiveld uitsteken, hetzij qua prestaties, hetzij qua prijs-prestatieverhouding. De oplettende lezer heeft gezien dat we een aantal schermen een tweede keer hebben besproken, iets wat niet heel gebruikelijk is op Hardware.Info. De reden daarvoor is simpel: binnen dit testveld konden we ze in een nieuw, ander licht beoordelen. Gelukkig blijven de oordelen uit eerdere tests overeind.

De Dell UltraSharp U2412M beloonden we in onze oorspronkelijke, uitgebreide test met een Silver Award. Na deze test moeten we concluderen dat het zilver omgezet moet worden naar goud: dit scherm is voor de gemiddelde prijs echt heel erg goed en het prijsverschil met de duurdere, nog betere U2410 is alleen maar toegenomen. Heb je iets meer te spenderen, maar wil je niet meer dan 300 euro uitgeven, dan is de U2412M op dit moment het beste scherm dat je kan kopen, dat zich kan meten met nog veel duurdere schermen. Voor de beste in zijn klasse is Gold op zijn plaats.

Eerder beloonden we ook de BenQ BL2400PT en de EW2430 met zilver en ook daar kunnen we ons nog in vinden. In dit testveld springen deze twee er wel minder uit, maar het blijven erg goede schermen die met name door een indrukwekkend contrast en hoge kleurechtheid zeer geschikte kandidaten zijn voor beeldbewerking. Dat geldt ook voor de Iiyama ProLite X2472HD-B1. Zolang lange reactietijden geen probleem zijn, biedt VA een degelijk alternatief voor IPS. Een Silver Award zou er ook zijn geweest voor de HP ZR2440W, want dit scherm zet prima prestaties neer - maar de prijs die HP voor dit model vraagt is dusdanig hoog, dat we hem alleen om die reden niet kunnen aanraden. Voor honderd euro minder was dat een ander verhaal geweest.

Brons - de prijs-prestatie award - is er voor de Iiyama ProLite XB2374HDS-B1, een verbazingwekkend betaalbaar scherm met prima eigenschappen inclusief ergonomische voorzieningen. Deze award zou anders naar de AOC i2352Vh en de Iiyama ProLite X2377HDS-B1 gegaan zijn, die ook erg veel waar voor hun geld bieden, maar de Iiyama XB2374HDS-B1 is maar een fractie duurder en ook nog net iets beter.

Dell UltraSharp U2412M

BenQ BL2400PT
BenQ EW2430
Iiyama ProLite X2472HD-B1

Iiyama ProLite X2374HDS-B1

Veel modellen uit onze test van 2010 van high-end monitoren zijn nog leverbaar. Mocht je op zoek zijn naar een luxer model dan de hier besproken exemplaren, dan loont het de moeite dat artikel eens door te lezen.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*