nVidia GeForce GTX 680 review

nVidia's nieuwe high-end videokaart doorgelicht

Door


TXAA / Adaptive Vsync

Eén van de nieuwe eigenschappen van de GeForce GTX 680 videokaart is een nieuwe anti-aliasing methode die nVidia TXAA noemt. TXAA is een combinatie van hardwarematige anti-aliasing en een speciale filtermethode van verschillende sample-posities voor achtereenvolgende frames. Het resultaat is dat met een gelijke impact op de prestaties veel mooiere anti-aliasing resultaten behaalf kunnen worden.

TXAA 1 heeft ruwweg dezelfde performance hit als 2x full screen anti-aliasing volgens de standaard multisampling methode (MSAA). Volgens nVidia biedt TXAA1 een kwaliteit vergelijkbaar met 8x MSAA, iets waar we het grotendeels mee eens zijn. TXAA 2 heeft een prestatiedaling tot gevolg vergelijkbaar met 4x MSAA, maar biedt nóg wat betere beeldkwaliteit.

Helaas is TXAA vooralsnog iets wat door games specifiek ondersteund moet worden. Game developers Epic en Crytek zijn twee belangrijke namen uit een lijstje ontwikkelaars die support voor toekomstige games hebben toegezegd. Hoewel TXAA voornamelijk een software truc is, komt de technologie vooralsnog niet beschikbaar voor de vorige generatie nVidia-kaarten.

Een andere nieuwe technologie die zeker niet onbesproken mag blijven is Adaptive Vsync. Even het geheugen opfrissen: Vsync is een technologie die ervoor zorgt dat berekende frames binnen games gesynchroniseerd worden met de verversingsfrequentie van je monitor. Dat betekent concreet dat ieder beeld dat het scherm toont compleet is en dat je dus niet geregeld de bovenste helft van het ene frame en de onderste helft van het volgende frame ziet. Vsync zet je tijdens benchmarken altijd uit om de ware prestaties van een GPU inzichtelijk te kunnen maken, maar tijdens het gamen moet je Vsync absoluut aanzetten voor de beste beeldkwaliteit.

Vsync had tot nu toe echter een nadeel. Als je Vsync bij een normale TFT-monitor inschakelt, worden de berekende beelden gesynchroniseerd op 60 fps. Mocht de rekenkracht van de GPU op een bepaald moment niet toereikend zijn om 60 beelden per seconde te berekenen, dan schakelen (nVidia) GPU's tot dusver terug naar 30 fps. Die omschakeling tussen 60 en 30 fps zie je in games als een lichte stottering.

Adaptive Vsync, dat in te schakelen is via de drivers, biedt het beste van twee werelden: als er voldoende rekenkracht is om 60 fps of meer te berekenen, blijft de synchronisatie in stand. Vallen de prestaties onder de fps-grens, dan wordt Vsync automatisch snel uitgeschakeld, zodat je wel alle gerenderde frames ziet en dus niet direct terugvalt naar 30 fps.


Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*