Bose Companion 5 review: luxe audiomanipulatie

Surround met twee speakers, Bose style

Door


Basmodule

We noemden het al op de voorgaande pagina's, de Bose Companion 5 heeft een 'basmodule', wat iets anders is dan de bij PC speakersets gangbare subwoofer. Waar een subwoofer officieel alleen bestemd is om de laagste regionen van het frequentiespectrum weer te geven, moet de Acoustimass module van de Companion 5 een breder spectrum voor zijn rekening nemen. Dat is opmerkelijk, want dan loop je al snel tegen het probleem aan dat hogere tonen directioneel van aard zijn. Met andere woorden, je kan dan horen waar ze vandaan komen. Kenmerkend voor de laagste registers is dat het daarbij juist niet het geval is. Dat is ook de reden waarom het concept van een subwoofer werkt: je kan deze lagetonenspeakers uit het zicht plaatsen, zonder dat het van invloed is op je geluidsbeleving.

Bose Companion 5
De Acoustimass basmodule

Aan de andere kant: we kennen bijzonder weing PC speakersets die een vlekkeloze scheiding hebben van het laag. Doorgaans neemt de subwoofer gewenst of ongewenst een deel van het hogere spectrum voor zijn rekening. Dat moet vaak ook wel, want de kleine satellietspeakertjes van de meeste sets, inclusief die van de Companion 5, zijn niet in staat om een fatsoenlijk midden, laat staan laag te produceren. Bose laat de basmodule dan ook bewust een groter deel van het spectrum afhandelen, zodat de satellieten vooral het hoog en het hoogmidden kunnen produceren.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Bose Companion 5

Subwoofer, 2 kanalen

Specificaties Testresultaten Reviews

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*