Western Digital Scorpio 1TB (9.5mm) review

Dunne 1 TB schijf voor in je laptop

Door


Inleiding

Halverwege vorig jaar testten we in een grote vergelijkingstest de Western Digital Scorpio Blue 1TB 2,5" harddisk. Destijds waren 1 TB schijven voor notebooks nog vrij bijzonder, inmiddels bieden ook andere fabrikanten deze capaciteit aan. Sinds eind vorig jaar heeft Western Digital zelfs een tweede Scorpio Blue 1TB schijf in haar assortiment. Het verschil in productcode (WD10TEVT is de oude, WD10JPVT is de nieuwe) verraadt niet veel. Verschillen zijn er echter wel degelijk!


De oorspronkelijke Scorpio Blue 1 TB was 12,5mm dik. Ooit was dat de standaardhoogte voor 2,5" schijven, maar met het steeds dunner worden van laptops kunnen gangbare modellen schijven van die dikte zelden meer huisvesten. De nieuwe Scorpio Blue 1TB meet 9,5mm in de hoogte en past daarmee wél in het merendeel van de moderne laptops. Wel is het zo dat in veel modellen de maximale hoogte inmiddels 7 mm is geworden, maar dat is vooralsnog een minderheid van het totale aanbod.

Western Digital Scorpio Blue 1TB (9.5mm)

Hoe heeft Western Digital dat voor elkaar gekregen? Simpelweg door de interne opbouw compleet te veranderen. De originele Scorpio Blue 1 TB maakte gebruik van drie interne platters, de nieuwe heeft slechts twee platters, elk van 500 GB. Dat betekent direct ook dat de datadichtheid flink is toegenomen: hoewel het niet enkel Western Digital is die het voert, is 500GB op dit moment de hoogste capaciteit die er voor 2,5" platters bestaat.

Dankzij die hogere datadichtheid zullen we verderop in deze review zien dat de nieuwe Scorpio Blue 1 TB een stuk sneller is dan z'n voorloper. We hebben echter nog altijd van doen met een schijf die op 5400 toeren werkt. Een echte strepentrekker is het niet; daarvoor moet je natuurlijk bij een 7200 rpm schijf zijn. Die bestaan simpelweg nog niet in 1TB capaciteit. (Voor de slimme Hardware.Info bezoeker die even gaat zoeken in de prijsvergelijker: de 1 TB Seagate Constellation.2 2.5" 7200rpm schijf is 15mm dik en puur bedoeld voor servers.)

Qua prijs is er overigens geen verschil met het oudere model. De nieuwe Scorpio Blue 1TB kost gemiddeld € 118, slechts drie euro meer dan de nog steeds verkrijgbare 12,5mm varianten. De prijs van 12 cent per GB valt voor 2,5" van deze capaciteit reuze mee en is natuurlijk stukken vriendelijker dan die van SSD's.

Western Digital Scorpio Blue 1TB (9.5mm)


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Western Digital Scorpio Blue 1TB (9.5mm)

Harddisk, 1000 GB, 5400 rpm, Serial ATA 300, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*