7 AMD Radeon HD 7750 / 7770 videokaarten vergelijkingstest

Zeven videokaarten met AMD's Cape Verde GPU

Door


Inleiding

In een mum van tijd introduceerde AMD begin dit jaar drie nieuwe GPU’s in de Radeon HD 7000 serie. Inmiddels hebben AMD’s partners de nodige interessante, nieuwe videokaarten op basis van deze 3D-chips uitgebracht. Tijd om te bekijken welk van AMD's partners haar huiswerk het beste heeft gedaan. De komende twee weken publiceren we op Hardware.Info drie vergelijkingstests: over twee weken nemen we de Radeon HD 7950/7970 kaarten onder de loep, volgende week kaarten met Radeon HD 7850/7870, maar deze week beginnen we met videokaart gebaseerd op de Radeon HD 7750 en 7770, codenaam Cape Verde.


AMD Radeon HD 7770 GHz Edition CrossFireX

Cape Verde

Van de drie GPU’s in in de zogenoemde Southern Islands familie is Cape Verde de minst complexe. De chip bestaat uit zo’n 1,5 miljard transistors en werkt met 640 shader units (mini-cores), verdeeld over 10 zogenaamde compute units. Cape Verde heeft een 128-bit geheugenbus.

AMD heeft een tweetal kaarten uitgebracht op basis van deze Cape Verde chip. De meest luxe van het duo is de Radeon HD 7770 GHz Edition. Het achtervoegsel aan de naam heeft men speciaal gekozen om aan te geven dat deze videokaart standaard op 1 GHz werkt. De standaard klokfrequentie voor het GDDR5-geheugen bedraagt 1,125 MHz. Bij deze Radeon HD 7770 zijn alle 640 rekeneenheden van de Cape Verde chip ingeschakeld. AMD's referentiekaart bevat 1 GB geheugen; het is zeker denkbaar dat AMD's partners in de toekomst varianten met 2 GB uit zullen brengen, al is dat op het moment van schrijven nog niet het geval. De kaart heeft volgens AMD een maximaal stroomverbruik van 80 watt. Achterop vinden we een enkele 6-pin PEG-stroomconnector. De kaart kan in Crossfire-modus geplaatst worden. Triple- en quad-Crossfire is met een mainstream kaart als deze niet mogelijk. De Radeon HD 7770 GHz Edition referentiekaart bevat een dual-link DVI, een 'FastHDMI' 1.4 en twee DisplayPort 1.2 uitgangen. EyeFinity opstellingen met maximaal zes monitoren zijn uiteraard mogelijk.

Bij de goedkopere Radeon HD 7750 zijn van de 10 compute units er twee uitgeschakeld, waardoor er 8 overblijven. Hierdoor is het aantal beschikbare rekeneenheden 8 x 64 = 512 stuks. Ook de klokfrequentie is wat lager: de GPU werkt op 800 MHz. De geheugenklokfrequentie is echter identiek aan die van de 7770. De hoeveelheid geheugen is eveneens identiek: 1 GB. Op AMD’s Radeon HD 7750 referentiekaart vinden we een simpelere koeler, die maar één slot dik is. Het maximale verbruik van de kaart is dan ook lager: 55 watt. Daardoor vinden we op de Radeon HD 7750 ook geen extra stroomaansluiting.

Kaarten

We gaan in deze review niet verder in op de eigenschappen van de Radeon HD 7750 en 7770, daarvoor verwijzen we graag naar onze oorspronkelijke review. Welke bekijken we zeven videokaarten die op de Cape Verde GPU gebaseerd zijn. AMD’s partners proberen zich toch te onderscheiden door eigen variaties van de kaarten op de markt te brengen. Meestal resulteert dat in de keuze voor een andere (stillere of krachtigere) koeler, maar daarnaast kiezen veel fabrikanten er voor om hun kaarten standaard overgeklokt op de markt te brengen. Natuurlijk kun je ook zelf hogere klokfrequenties instellen, maar het voordeel van een standaard overgeklokte kaart is dat de hogere snelheid daadwerkelijk gegarandeerd is. Daarnaast kiezen fabrikanten vaak voor hun overgeklokte kaarten de beste chip uit, met gerede kans dat je ze zelf nog veel verder kunt overklokken.


Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*