Lantronix xPrintServer review: eenvoudig printen vanuit iOS

Een kwestie van 1, 2, 3...

Door


Inleiding

Alle bekende printerfabrikanten hebben inmiddels apps op de verschillende app-markets waarmee het mogelijk is om vanaf een mobiel apparaat (smartphone, tablet) een afdruk te maken op een printer of all-in-one van die fabrikanten. Daarnaast heeft een fabrikant als HP nog enkele andere ijzers in het vuur in de vorm van Wi-Fi Direct en ePrint. Een groot voordeel van deze twee technologieën is dat je geen apps en dergelijke hoeft te installeren op je mobiele apparaat. Met Wi-Fi Direct maak je simpelweg verbinding met een Wi-Fi-printer zoals je dat ook doet met een draadloze router. Je kunt dan zonder tussenkomst van een router rechtstreeks op een compatibele printer afdrukken. Voor ePrint is wel de tussenkomst van een router nodig, want je moet een mail sturen naar de printer, maar deze technologie heeft als voordeel dat het niet uitmaakt welk besturingssysteem je mobiele apparaat heeft. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een mailprogramma.

Op het gebied van mobiel printer blijft het dus nog een beetje schipperen. Je bent namelijk vaak gebonden aan een bepaald merk. ePrint is op zich een interessante technologie, maar als je geen HP-printer hebt, kun je er helemaal niets mee. Hetzelfde geldt voor de merkspecifieke apps die je op je tablet of smartphone kunt installeren. Zeker als je meerdere merken in je netwerk hebt, is dit een probleem.

Lantronix xPrintServer Network Edition

De Lantronix xPrintServer die we hier kort bespreken maakt het niets uit welke printer het is die je wilt benaderen via je mobiele apparaat. De enige eisen die de xPrintServer stelt is dat het een printer is met een (draadloze) netwerkaansluiting en dat je een mobiel apparaat van Apple gebruikt. De printserver werkt namelijk alleen maar met iOS (vanaf 4.2). Dat is op zich niet heel verwonderlijk, aangezien het een stuk eenvoudiger is om een goed werkend product te ontwikkelen voor een enkel besturingssysteem, zoals het geval is bij iOS, dan dat je het moet ontwikkelen voor een heleboel Android-versies. Wat dat betreft is de komst van versie 4 van Android een stap in de goede richting. Het feit dat iPads nog altijd ruimschoots meer verkocht worden dan Android-tablets speelt hier natuurlijk ook een rol in.

Lantronix xPrintServer Network Edition


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Lantronix xPrintServer Network Edition

100 Mbps

Specificaties

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*