Workshop: Veilig aan de slag met Windows 8

Zorgeloos spelen met de nieuwste versie van Windows.

Door


Werken met een .VHD-bestand

Een virtuele omgeving is prima voor wat experimenteerwerk, maar als je benieuwd bent hoe Windows 8 met jouw hardware omgaat zonder direct een hele partitie beschikbaar te hoeven stellen, dan kun je aan de slag gaan met een .VHD-bestand. De opstartschijf van het besturingssysteem is dan een bestand op je harde schijf. Dat kost natuurlijk wel een beetje schijfprestaties, maar het zorgt voor een stuk minder rommel op je harde schijf.

Om hiermee aan de slag te kunnen heb je een installatieschijf van Windows 8 nodig. Het ISO-bestand kun je schrijven naar een dvd, maar handiger kan het zijn om aan de slag te gaan met een bootable geheugenstick met Windows 8. Daarvoor heb je een standaard geheugenstick van minimaal 4 GB groot nodig en de Windows 7 USB/DVD download tool.


Hier kun je de Windows 7 USB/DVD download tool downloaden.


Met de Windows 7 USB/DVD download tool maak je in een handomdraai een standaard 4 GB geheugenstick tot een snelle installatieschijf.

Als je de installatieschijf of stick hebt gemaakt, moet je opstarten van de schijf. In het eerste scherm moet je zoals ook bij een standaard installatieprocedure even opgeven wat je land- en toetsenbordinstelling is. Klik op het volgende scherm niet op Install now, maar op Repair your computer. Klik daarna op Troubleshoot en vervolgens op Advanced Options en selecteer daar Command Prompt. Je komt nu in de commando mode van de Windows 8 installatieschijf terecht. Deze folder is X:\Sources. Nu is het zaak om eerst even te kijken waar je het .vhd-bestand wil plaatsen. De volgorde in de commando-omgeving van de installatieschijf is anders dan je gewend bent. Je kunt dan het beste even checken wat de inhoud is van de schijven die beschikbaar zijn.

Hier kun je achter komen door in de commando prompt: ‘C:’ enter en vervolgens enter en daarna ‘dir’ enter. Dan zie je de inhoud van de schijf. Vervolgens kan je datzelfde ook met schijf D: doen. In ons geval was schijf D: de disk waar we de .VHD-wilden plaatsen. Vervolgens kun je het programma Diskpart starten. De commando’s die je hieronder ziet moet je in Diskpart uitvoeren. Eerst maak je het vhd-bestand aan, in ons geval op de D: schijf onder de naam windows8.vhd. Daar mag je natuurlijk ook een eigen naam voor verzinnen. We maken een virtuele schijf aan van 20 GB. Uiteraard mag je daar ook in variëren, maar veel kleiner dan 20 GB zouden we niet aanraden. In het geval van dit .vhd-bestand wordt de ruimte op de schijf al gereserveerd, dat in tegenstelling tot de dynamische bestanden die je kunt aanmaken bij het virtualiseren. Vervolgens selecteer je het bestand en koppel je het aan het systeem. Via exit sluit je af en vervolgens kun je teruggaan naar de X:-schijf waar je in X:\Sources setup weer kunt starten. Nu kun je de standaard stappen doorlopen, alleen zul je nu bij het selecteren van je installatieschijf zien dat je een extra harde schijf (Drive 1) van 20 GB hebt, waarop je Windows kunt plaatsen.

VHD bestand maken

-Diskpart
-create vdisk file=D:\windows8.vhd maximum=20000
-select vdisk file=D:\windows8.vhd
-attach vdisk
-exit
-x:
-setup

Wanneer je Windows 8 wil verwijderen, kan je het .vhd-bestand verwijderen. Je bent dan nog niet van de bootloader van Windows 8 af. Daarvoor moet je met een Windows 7-installatieschijf een automatische reparatie uitvoeren en kun je via de boot opties van Msconfig de bootopties aanpassen.


Kies voor Repair your Computer in plaats van Install Now


Selecteer Troubleshoot


Daarna Advanced Options


Daarna Command Prompt


Vervolgens kun je met Diskpart aan de slag.


Via msconfig kun je de bootopties aanpassen


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*